Nagyvilág

Amerika büntetné Ukrajnát

kongresszus (kongresszus)
kongresszus (kongresszus)

Az Obama-kabinet pénzügyi szankciókat készít elő az ukrán kormánytagok és a tüntetések vezetői ellen, és életbe léptetné őket abban az esetben, ha elharapózna a kormányellenes demonstrációkat kísérő erőszak.

Névtelenül nyilatkozó kongresszusi illetékesek közölték, hogy a szankciók előkészítéséről tárgyaltak a kormányzattal. Az intézkedések utolsó részleteit még nem dolgozták ki, de ez hamar megtörténne, ha súlyosbodna a helyzet. A több mint két hónapja tartó ukrajnai kormányellenes tüntetéseken és tömegoszlatásokban eddig hatan haltak meg.

Egy héttel ezelőtt az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy visszavonta a vízumot az erőszakcselekményekkel összefüggésbe hozható kijevi illetékesek ellen, de a nevüket nem hozta nyilvánosságra. Marie Harf, a külügyminisztérium helyettes szóvivője szerint a tüntetések résztvevői ellen nem hoztak büntetőintézkedéseket.

Korában egyes amerikai törvényhozók – köztük John McCain republikánus szenátor és a demokrata Chris Murphy – arra figyelmeztettek, hogy a kongresszus szankciókat vezethet be az ukrán hatóságok ellen a demonstrálókkal szembeni durva fellépésük miatt. Hasonló figyelmeztetést szerepelt a képviselőház külügyi bizottsága által szerdán elfogadott határozatban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik