Belföld

V4ek: Európa nem hagyhatja magára Ukrajnát

A visegrádi négyek közös nyilatkozatban tesznek javaslatot az ukrán helyzet megoldására.

Közös nyilatkozatot fogadtak el Budapesten a visegrádi országok miniszterelnökei az ukrajnai helyzettel foglalkozó szerdai rendkívüli találkozójukon, a dokumentum tartalmazza a négy ország javaslatait – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő elmondta: azért kérték Csehország és Szlovákia miniszterelnökét, hogy csatlakozzon a lengyel-magyar kormányfői csúcs befejeztével hozzájuk, hogy megbeszélhessék, milyen közös lépéseket tudnak tenni az egyre komolyabbá váló ukrán helyzet megoldásának segítéséhez.

Orbán Viktor elmondta: megállapodtak a belügyminiszterek sürgős találkozójában is.

Előzőleg Donald Tusk lengyel miniszterelnök a visegrádi országok rendkívüli kormányfői találkozója után úgy nyilatkozott: kulcskérdés, hogy Európa ne fordítson hátat Ukrajnának azért, mert ott most nagyon nehéz helyzet alakult ki.  Európának segítenie kell Ukrajnának – a kormánynak és az ellenzéknek egyaránt – abban, hogy megoldást találjon – jelentette ki Tusk.

A visegrádi országcsoport tagjai Brüsszelben az európai partnerekkel tárgyalva szorgalmazni fogják, hogy az EU fogalmazzon meg javaslatokat – mondta.

Kiemelte: a legfontosabb jelenleg az, hogy sikerüljön megelőzni drámai helyzet kialakulását Ukrajnában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik