Nagyvilág

Kilenc hónap alatt százezer emberrablás

mexikó (mexikó)
mexikó (mexikó)

Mexikóban összehangolt hatósági akciót kezdeményezett a kormány, hogy megfékezze az emberrablásos bűncselekmények számát.

A szövetségi hatóságok közölték: emberrablás elleni nemzeti bizottságot állítanak fel, amely kidolgozza a tíz szövetségi államra összpontosító stratégiákat. Mexikó harmincegy szövetségi államából ebben a tízben követik el az összes emberrablás 74 százalékát.

Alig egy évvel Enrique Pena Nieto elnök hivatalba lépése után csökkent az emberölések száma, az emberrablásoké és a zsarolásoké viszont emelkedett.

Hivatalos adatok szerint tavaly Mexikóban 1695 emberrablást jelentettek, ami húsz százalékkal volt több, mint 2012-ben. Szakértői becslések szerint azonban az ilyen bűncselekmények több mint kilencven százalékát nem jelentik be.

A bejelentett esetekből kiindulva a központi statisztikai hivatal is úgy becsüli, hogy az emberrablások száma 2013 első három negyedévében akár a 105 ezret is meghaladhatta.

Humanitárius szükséghelyzet

A most létrehozott bizottságot vezető Renato Sales szövetségi ügyész közölte: Mexikónak haladéktalanul és hatékonyan meg kell oldania azt a humanitárius szükséghelyzetet, amelyet az emberrablások terjedése teremtett. Az első lépések egyikeként felül fogja vizsgálni az emberrablás elleni egységek tevékenységét, amelyet sok bírálat ér – mondta. E részlegek munkáját sokat szerint a nem megfelelő kiképzés, a hanyag eljárások és a nyomozók gyors váltakozása akadályozza.

A kampány Morelos, Guerrero, Zacatecas, Mexico, Tamaulipas, Michoacán, Tabasco, Durango, Veracruz és Oaxaca szövetségi államokra összpontosul, amelyekben nagyarányú a kábítószer-kereskedelem is. A hatóságok szerint az emberrablások száma a drogbandákra nehezedő nyomás fokozódása miatt nőtt meg, a drogkartellek ugyanis a rendvédelmi szervek határozottabb fellépése következtében elvesztették jövedelmező csempészútvonalaikat, és más (szintén törvénytelen) bevételi forrás után néznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik