Nagyvilág

Martonyi is megszólalt Paks ügyében

martonyi-janos(210x140)(2).jpg (martonyi jános, )
martonyi-janos(210x140)(2).jpg (martonyi jános, )

A külügyminiszter szerint Magyarország már korábban a nukleáris energia mellett döntött, és "azok is benne voltak ebben a döntésben - sőt voltaképpen ők kezdeményezték -, akik most ezt bírálják".

A külügyminiszter a Gazdasági Rádió keddi műsorában úgy nyilatkozott, hogy a kérdés az volt, ki építse meg a két további blokkot Pakson, és a józan ész azt diktálja, hogy az, aki a másik négyet is építette. Úgy vélte, ha eldöntötték, hogy építenek reaktorokat Pakson, akkor “más nem nagyon építheti meg azokat”, mint az oroszok, feltéve, ha képesek teljes biztonságot és olyan finanszírozási feltételeket nyújtani, amelyek hosszú távon, a következő 30-40 évre az országnak elviselhetők. Ezt a két szempontot kellett mérlegelni a döntés meghozatalakor – tette hozzá.

A tárcavezető hangsúlyozta: az ország kiszolgáltatottságát nem növeli ez a döntés. Ezzel a lépéssel nő az energiaellátás biztonsága, ami nagyon lényeges, hiszen az energia a következő évtizedekben az egyik legfontosabb kérdés lesz.

„Ez egy igazán legitim vita”

A finanszírozásról Martonyi János elmondta: a hitelkamatról még nincs megállapodás, de akárhogyan is alakul, kedvezőbb lesz, mint az a kamatszint, mint amelyen jelenleg a piacon finanszírozáshoz jut az ország.

A külügyminiszter arra is kitért, hogy világszerte vita folyik a nukleáris energia alkalmazásáról, erről érdemes is beszélni, “ez egy igazán legitim vita”. Két nagy európai ország a nukleáris energia mellett döntött: Franciaország és Nagy-Britannia egyértelművé tette, hogy tovább működteti az atomreaktorait és újakat is épít – emlékeztetett. Hozzáfűzte: Németország és Ausztria szerint ugyanakkor ezekre nincs szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik