Nagyvilág

Ukrajna: rendőrtúszok, újabb halottak

Ukrajna (Ukrajna)
Ukrajna (Ukrajna)

Janukovics ismét tárgyalt az ellenzéki vezetőkkel.

Kijevben rendőrökre támadtak a tüntetők – közölte az ukrán belügyminisztérium szóvivője. Szerhij Burlakov azt elmondta: péntek este a Függetlenség terén három rendőrre támadtak tüntetők, egyiküket késsel megsebesítették. A városházán tartották fogva őket. A sebesültet elengedték és kórházba vitték, de két társát szombatig nem sikerült kiszabadítani.

A szóvivő azt is közölte: egy szolgálaton kívüli rendőr holttestére találtak a fővárosban, lőtt sebbel a fején. Szombaton a kórházban meghalt egy újabb tüntető. A 45 éves férfi szerdán kapott lőtt sebeket a rendvédelmi erők és a tüntetők közötti összecsapásban.

Közben Viktor Janukovics elnök ismét tárgyalt az ellenzék vezetőivel. A tárgyaláson Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR), Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivcsina) és Oleh Tyahnibok, a Szabadság (Szvoboda) párt vezetője vett részt. Előzőleg Rinat Ahmetov befolyásos ukrán üzletember elfogadhatatlannak nevezte az erő alkalmazását. Ukrajna leggazdagabb embere, Viktor Janukovics elnök Régiók Pártjának “szürke eminenciása” hangsúlyozta: a válságot csak politikai, békés úton lehet megoldani.

Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter viszont úgy vélte, hogy a konfliktus békés megoldására irányuló kísérletek hiábavalóak. Szombati közleményében a miniszter azzal vádolta meg a tüntetőket, hogy fegyvereket halmoznak fel Kijev belvárosában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik