Nagyvilág

Top 10-ben a garázsban nyomott álbankó

Lebukott Európa egyik legjobb pénzhamisítója. A konyhapénz kiegészítését a hatvanéves férfi asszonykája is segítette.

Toledóban tartóztatták le a pénzhamisítót, aki feleségével naponta 2500 eurónyi (750 ezer forintnyi) hamis ötveneurós bankjegyet gyártott. Becslések összesen mintegy kétmillió eurót (600 millió forint) nyomott házilag. A bankók Spanyolországon kívül elkerültek Franciaországba, Portugáliába, Görögországba, Németországba és Romániába.

Eddig mintegy 310 ezer euró értékű hamis pénzt foglaltak le a hatóságok, a maradék begyűjtése még hónapokig eltarthat. A dél-spanyolországi Jaén városban három embert azért vettek őrizetbe, mert a gyanú szerint ők legalizálták a hamis pénzt. Lehetnek még letartóztatások, mert a hamis ötveneurósok elsődleges vásárlói – négy-öt ember – mintegy huszonöt cinkosukkal terítették a hamis pénzt. Főleg piacokon, ahol nem szokták ellenőrizni a bankjegyeket.

A toledói férfi garázsában állította elő az ötveneurós bankjegyeket, amelyek Európa tíz legjobb hamisítványai közé tartoztak. “Munkájáért” cserébe az elkészült bankók értékének tíz százalékát kérte. A rendőrség a házkutatáskor 15 ezer hamis és 16 ezer valódi euró mellett hamis százdollárosokat is talált 90 ezer dollár értékben. Utóbbiakat az Egyesült Államokba küldték elemzés céljából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik