Gazdaság

Egyre több a hamis tízezres

Több hamis pénz került forgalomba az első negyedévben. A 10 és 20 ezrest hamisítják a leggyakrabban.

Kicsivel több forintbankjegyet hamisítottak 2012 első negyedévében, mint tavaly – olvashatjuk a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentésében. Március végéig 913 hamis bankjegyet vontak ki a forgalomból. Túlnyomórészt a magasabb címletű, 10 000 és 20 000 forintos bankjegyeket hamisítják. A legfertőzöttebb 2007 harmadik negyedéve volt: ekkor 3500-nál is több „játékpénzt” találtak.

(Forrás: MNB)

A hamis valuták előfordulása nem jelentős: a jegybank szakértői 372 különböző valutahamisítványt vizsgáltak az első negyedévben. A hamis euró volt ebből a legtöbb: 290 darabot találtak.

Sajnos nem mindig annyira egyértelmű, hogy hamis a pénz, mint a néhány éve nagy port kavaró 54000 forintos bankjegy esetében. A jegybank felhívja a figyelmet: első látásra a valódihoz megtévesztően hasonlítanak a hamis pénzek, ámnéha egyszerűen – tapintással, fény felé tartva vagy mozgatással – ki lehet deríteni, hogy valódi-e a bankjegy. Ám sokszor csak UV A és UV C lámpa alatti ellenőrzéssel szűrhető ki a kakukktojás.

A privát pénznyomdászok a hamisítványokat leginkább a bankokban, a boltokban, a kereskedelemben akarják elsütni, ezért az MNB kidolgozott egy ingyenes programot, hogy felkészítse a pénztárosokat. A bankjegyekkel kapcsolatos ismeretekre, valamint az ellenőrzés legkorszerűbb módszereire oktatják őket, emellett rengeteg letölthető dokumentum is található a honlapjukon. A jegybank az idén is megismétli a tavalyi sikeres kampányát, amellyel UV-lámpák beszerzésében segít a vállalkozásoknak.

(Forrás: MNB)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik