Nagyvilág

Kiveszik a nyulat Mandela szobrának füléből

mandela-1(1)(960x640).jpg (mandela)
mandela-1(1)(960x640).jpg (mandela)

A gigantikus emlékmű alkotói tették oda a kisplasztikát "szignálás" gyanánt a megrendelőkkel való egyeztetés nélkül.

A dél-afrikai kormány ki akar vetetni Nelson Mandela néhai államfő szobrának füléből egy nyulat; amit kisplasztikát az alkotók helyeztek oda, egyfajta aláírásként. A szobrot decemberben állították fel a pretoriai elnöki hivatal előtt.

“Azt szeretnénk, hogy a szobor minél előbb nyerje vissza épségét. Nem tudom megmondani, mennyi időre lesz szükség a nyúl eltávolításához. Folyamatban vannak a tárgyalások a tárca és a szoborállítással megbízott vállalat között” – közölte Mogomotsi Mogodiri, a kulturális minisztérium szóvivője.

A kilenc méter magas bronzszobor ereje teljében, a világ felé kitárt karokkal ábrázolja Mandelát. A Union Buildings – elnöki palota – kertjében leplezték le december 16-án, egy nappal az apartheid elleni harc hősének temetése után.


Fotó: Getty Images

André Prinsloo és Ruhan Janse van Vuuren szobrászok a Beeld című dél-afrikai napilapnak elmondták: egyfajta márkajelként tették a kis nyulat a nagy ember fülébe, mert a tárca megtiltotta, hogy kézjegyükkel lássák el a művet. A nyulacska a szobrászok szerint azt a kevés időt jelképezi, amely a rendelkezésükre állt a szobor befejezéséhez. A “haas” afrikaansul egyaránt jelent mezei nyulat és sietséget.

A szóvivő viszont azt mondta, hogy a szobrászok soha nem kérték tőle, hogy a nevük szerepeljen az alkotáson. “Elfogadtuk a

bocsánatkérésüket, és reméljük, a szobrászok együttműködnek velünk a szobor épségének helyreállításában” – tette hozzá.
Nelson Mandela, aki huszonhét évet töltött az apartheid börtönében, majd a Dél-afrikai Köztársaság első fekete elnöke lett, 2013. december 5-én hunyt el 95 éves korában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik