Nagyvilág

Tömegek búcsúztak Mandelától

Több mint százezren rótták le kegyeletüket három nap alatt Pretoriában. Vasárnap lesz a temetés.

A faji megkülönböztetésen alapuló apartheid-rendszer elleni küzdelem úttörőjét, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökét szerdán ravatalozták fel az afrikai elnöki hivatalnak és a kormánynak helyet adó épületben.

A Nobel-békedíjas Nelson Mandela, aki 1994-től 1999-ig volt a Dél-afrikai Köztársaság elnöke, 95 éves korában hunyt el a múlt csütörtökön johannesburgi otthonában.


Fotó: MTI/AP//Pool/Matt Dunham

Sokan több száz kilométeres távolságból utaztak Pretoriába és több órán át álltak sorba a tűző napon, hogy végső búcsút vehessenek Nelson Mandelától. Helyszíni beszámolók szerint pénteken a várakozók mintegy harmadának mégis anélkül kellett visszafordulnia, hogy eljutott volna a ravatalig.

Áttörték a kordont

Röviddel a koporsó elszállítása előtt kisebb tumultus is keletkezett, több százan a rendőrségi kordont áttörve nyomultak közelebb a ravatalhoz, de a többség nyugalmát megőrizve vette tudomásul, hogy nem kerül sorra a ravatalnál.

Míg csütörtökön 24 ezer gyászolót számoltak, pénteken reggel már mintegy ötvenezren várakoztak az épület előtt. A sor több kilométer hosszan kígyózott. Az emberek kis zászlókkal a kezükben tisztelgő sorfalat álltak a “nemzet atyja” tiszteletére.

Sokan, akik több száz kilométeres távolságból érkeztek előző nap, a helyszínen töltötték az éjszakát. Több ezren aludtak így az utcán.

Repülő viszi a koporsót

A koporsót százak búcsúkiáltásai mellett katonai őrség szállította el egy pretoriai katonai kórházba. Sokan a jelenlévők közül dalra fakadtak.

Szombaton a dél-afrikai légierő repülőgépe viszi a koporsót a Pretoriától mintegy 1400 kilométerre délre fekvő Qunuba, abba a faluba, ahol Mandela nevelkedett és élete vége felé visszavonultan élt. Temetése vasárnap lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik