Nagyvilág

Megölték őket, mert azt hitték férfiboszorkányok

A boszorkányságtól tartva öltek meg két férfit Kambodzsában, ahol elterjedt az animizmus és a boszorkányságban való hit.

Az egyik falu lakói azzal gyanúsítottak meg egy 75 éves, Kampong Speu tartományban gyógyítóként dolgozó férfit, hogy ahelyett, hogy meggyógyítaná, megbetegíti az embereket. A férfit hétfőn megölték. Vasárnap ugyanabban a régióban egy 55 éves férfit fejszével öltek meg hasonló okok miatt.

Som Chantha, a tartomány rendőrfőnöke szerint az áldozattól elvált a felesége és összeházasodott egy másik férfival, aki azonban egy héttel az esküvő után meghalt. Majd a közösség több tagja is megbetegedett és meghalt, ezért az emberek azzal vádolták a tradicionális gyógyítással foglalkozó férfit, hogy fekete mágiát űzött. A rendőrség szerint legalább hatan vettek részt a férfi megölésében.

“Az emberek képzetlenek, az animizmus és a boszorkányságban való hit nagyon elterjedt a körükben” – mondta el Ou Virak, az emberi jogokkal foglalkozó kambodzsai központ vezetője a Cambodia Daily című lapnak nyilatkozva.

Kambodzsa vidéki részén nem ritka a boszorkánysággal vádolt emberek zaklatása és megölése. A kambodzsaiak nyolcvan százaléka vidéken él, gyakran olyan falvakban, ahol a közelben orvos sincs, nemhogy kórház. Ezeken a területeken az orvosi ellátás hiánya miatt az ott lakók inkább az olcsóbb alternatívához, a hagyományos gyógyítókhoz fordulnak. A boszorkányságtól viszont rettegnek az emberek – mondta Chatna.

Az Adhoc emberi jogi szervezet szerint az elmúlt évben három emberrel végeztek állítólagos boszorkányság miatt, többeket pedig elüldöztek az otthonukból.

Animizmus – mi az?

Az animizmus olyan vallásos hitrendszer, amely szerint minden dolognak van lelke. Az ember lelke halála után különválik testétől, ezért a temetéskor különböző tárgyakat temetnek el a halottal. A halottak szellemei testetlen személyiségek, ugyanolyanok, mint a még biológiailag élő megtestesüléseik, és bele tudnak szólni az élők világának történéseibe. Segítenek vagy ártanak, betegségeket okoznak. Ezért betegség idején őket kell elűzni – ezért is hívnak animista területeken orvos helyett varázslót betegség esetén (meg azért is, mert sokszor messze nincs orvos a környéken). A varázslók sámánok, közvetíteni tudnak a világok között. Az animizmussal gyakran jár együtt a természet imádása, a fák, vagy bizonyos fafajták szent kultusza. A sziámi szerzetesek nem törhetnek le egy ágat sem fákról, sok helyütt pedig még áldozatokat is bemutatnak a fáknak, a Himalája-béli Kangra-hegyekben évente egy lányt öltek le egy öreg cédrusfa előtt. (wikipedia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik