Nagyvilág

Aknaszedő civileket raboltak el a tálibok

aknaszedő (aknaszedő)
aknaszedő (aknaszedő)

Elrabolták egy aknamentesítést végző civil szervezet több mint hatvan helyi munkatársát tálib fegyveresek kedden a nyugat-afganisztáni Herát tartományban – közölte a Reuters hírügynökséggel Faríd Homajún, a szervezet afganisztáni igazgatója.

Helyi illetékesek korábban azt közölték, hogy az elrabolt tűzszerészek száma 40-50 között lehet. A hatóságok közlése szerint reggel tíz tálib hajtott két terepjáróval a brit-amerikai Halo Trust nevű civil szervezet táborához, ahol az aknaszedők a napi munkára gyülekeztek. A tálibok fegyverrel kényszeríttették a Halo Trust afgán alkalmazottait, hogy beszálljanak a szervezet saját járműveibe, majd a konvojjal ismeretlen irányban távoztak.

Az eset a tartományi székhelytől, Heráttól délkeletre fekvő Pastun-Zargun körzet Marva településén történt. A heráti biztonsági erők nagyszabású műveletet indítottak az elrabolt aknaszedők felkutatására, és hatot közülük sikerült kiszabadítaniuk – közölte Abdul Raúf Ahmadi, Herát tartomány rendőrségének szóvivője.

Több százezer aknát szedtek már fel

A Halo Trust 1988 óta dolgozik Afganisztánban, több mint háromezer afgán alkalmazottja van. Ez alatt az idő alatt közel 767 ezer (telepített és raktárakban felhalmozott) aknát és mintegy 10 millió különböző lőszert hatástalanítottak – áll a szervezet honlapján. Az 1980-as évekbeli szovjet megszállás, az azt követő polgárháború, majd a tálibok hatalomra törése és a 2001-es amerikai invázió óta a harcoló felek a szervezet becslései szerint legalább 640 ezer aknát telepítettek országszerte.

A nem hivatalos összesítések szerint ebben az időszakban aknák és pokolgépek 4165 ember halálát okozták és 17 554 embert sebesítettek meg.

Folyamatos a harc

A tálib lázadók fokozták támadásaikat, amióta tavaly júniusban az afgán hadsereg és a rendőrség átvette a biztonsági műveletek irányítását a NATO vezette nemzetközi biztonsági erőktől. Jelenleg már csak 57 ezer külföldi katona állomásozik Afganisztánban a 2010-es 130 ezer fő helyett. Kivonásuk a tervek szerint 2014 végére fejeződik be.

A belügyminisztérium keddi közleménye szerint az afgán rendőrség a katonaság támogatásával tizenhat tálib lázadót ölt meg és hat másikat elfogott országszerte a megelőző 24 órában. A közlemény szerint a biztonsági erőknek nem voltak veszteségei. Az afgán hatóságok napi rendszerességgel számolnak be hasonló, a tálib fegyveres csoportok ellen végrehajtott akciókról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik