Nagyvilág

Leszbikusok miatt mentek neki az Ikeának

ikea (ikea, )
ikea (ikea, )

Egy leszbikus pár lakásának bemutatása miatt bírálják a pozsonyi Ikea lakberendezési áruházat szlovák keresztény aktivisták, akik az áruház bojkottjának lehetőségét is felvetik.

A több civil szervezetet tömörítő Szövetség a Családért szerint az áruházlánc aláaknázza a hagyományos családot azzal, hogy lakberendezési magazinjának legújabb számában egy gyermeket nevelő leszbikus pár otthonát mutatja be. A szövetség követelte az Ikeától, hogy vonja vissza a magazint és kérjen bocsánatot, máskülönben – mint közölték – felszólítják a szlovák vásárlókat, hogy vegyék fontolóra az áruház esetleges bojkottját és a klubkártyáik visszaadását.

Az Ikea Family Live januári számában megjelent cikk ahhoz ad tanácsot, hogyan lehet “gyerekbarát módon” berendezni egy kicsiny, egyterű lakást. Példaként bemutatják egy kisfiút nevelő nőpár londoni tetőtéri lakásában alkalmazott megoldásokat. A magazin magyar nyelvű kiadásában egyébként nem történik említés arról, hogy a nők homoszexuálisok lennének.

Az Ikea szlovákiai leányvállalata visszautasította a keresztény aktivisták követeléseit, tagadta, hogy “bármit is propagálnának” a kiadványban, mint hangsúlyozták, a cikk “csak egy szimpla történet a köztünk lévő háztartások egyikéről”.

Mi szólna hozzá Ferenc pápa?

Az Emberi Jogok Szlovák Nemzeti Központja (SNSPLP) üdvözölte, hogy az Ikea rámutat a társadalom sokszínűségére, és úgy vélte, nincs semmi ok a magazin forgalomból való kivonására.

Üdvözölte viszont a Szövetség a Családért akcióját a szlovák püspöki kar, amelynek szóvivője, Jozef Kovacik szerint “pozitív dolog, ha az állampolgárok reagálnak egy olyan körülményre, amelyet mi a hagyományos családra fenyegetőnek tekintünk”.

Az Ikea már korábban közölte, hogy havi lakberendezési magazinjának orosz nyelvű kiadásából eleve kihagyja a meleg párról szóló írást, miután Oroszországban a “homoszexuális propagandát” tiltó törvény lépett életbe tavaly nyáron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik