Nagyvilág

Vadkacsákat ölhetett a madárinfluenza

vadkacsa (vadkacsa)
vadkacsa (vadkacsa)

Mintegy ezer vadkacsa tetemét kezdték vizsgálni a dél-koreai egészségügyi hatóságok az ország egy déli megyéjében szombaton, egy nappal azután, hogy egy közeli kacsafarm elhullott állataiban azonosították a madárinfluenza egy fokozottan fertőző vírusát.

Az állat- és növény-egészségügyi hatóság szakemberei Észak-Csolla megye egyik víztározójában találták meg pénteken a tömegesen elhullott vándormadarak tetemét, és tisztázni akarják, hogy az ottani eset összefügg-e a közeli Gocsang falu kacsatenyésztő telepén azonosított fertőzéssel, amelyet a DNS-vizsgálatok szerint a madárinfluenza H5N8-as vírusa okozott.

A Szöultól mintegy 300 kilométerre délnyugatra fekvő település farmján a megyei hatóságok több mint 20 ezer kacsát öltek le az első vizsgálatokat követően. Egy másik közeli faluban, Buanban elővigyázatosságból 6500 házi kacsa leölését rendelték el.

A gocsangi tenyésztelepen azonosított járvány a madárinfluenza első dél-koreai esete azóta, hogy 2011 májusában több mint 3 millió baromfit kellett levágni a távol-keleti országban az emberekre is veszélyes vírusos megbetegedés elterjedése miatt.

A kelet-kínai Csöcsiang és Fucsien tartományokból, valamint a dél-kínai Kuangtung tartományból a múlt hét végén hét, a madárinfluenza H7N9-es altípusával kapcsolatos emberi megbetegedést jelentettek. Kínában az elmúlt tíz hónapban több mint 150-en fertőződtek meg a vírussal.

Néhány nappal korábban a kanadai fővárosban, Ottawában jelentették be, hogy a madárinfluenza H5N1-es vírusa által okozott fertőzésben meghalt egy kanadai nő, aki a múlt év végén tért haza egy kínai utazásról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik