Belföld

Nyakunkon az influenzajárvány

Oltas(960x640)(1).jpg (oltás, orvosság, orvos, beteg, gyógyszer, egészségügy, hatóanyag, )
Oltas(960x640)(1).jpg (oltás, orvosság, orvos, beteg, gyógyszer, egészségügy, hatóanyag, )

De nem kell aggódni, még érdemes kérni védőoltást.

Másfél-két héten belül érheti el Magyarországot az influenza-járvány – írja a Népszabadság. Néhány nappal ezelőtt arról számoltunk be, hogy több országban már járvány van.

A tavalyi szezonban a térítésmentesen rendelkezésre álló 1,3 millió influenza elleni vakcina kétharmadát használták fel, a járvány hat hete alatt mintegy 200 ezer embert kezeltek influenzaszerű tünetekkel az orvosok – írta a lap az ÁNTSZ kommunikációs főosztályának tájékoztatása alapján.

Mik az influenza tünetei?

Az influenza kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, de általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt meggyógyulhat az, aki elkapja a fertőzést. Ugyanakkor komoly, kórházi kezelést, sőt akár gépi lélegeztetést igénylő elváltozást is okozhat.

A vírusról és az oltóanyagról

Az influenza vírusa rendkívül változékony, időről időre módosul. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hozzá beérkező jelentések alapján minden évben ajánlást dolgoz ki az influenza elleni vakcina összetételére. Fontos kiemelni, hogy az influenzavírusok változékonysága miatt az oltást évről évre meg kell ismételni: az előző évi védőoltás nem ad védelmet a következő szezonra. A háromkomponensű vakcina az idén a következő vírustörzseket tartalmazza:

A/California/7/2009 (H1N1)pdm09

A/Texas/50/2012 (H3N2)

B/Massachusetts/2/2012

Ajánlott videó

Olvasói sztorik