Nagyvilág

Titkos adatgyűjtés – Obama nem akar balhét Merkellel

obama-merkel(210x140)(1).jpg (barack obama, g8, angela merkel, david cameron)
obama-merkel(210x140)(1).jpg (barack obama, g8, angela merkel, david cameron)

Az Egyesült Államok elnöke arra törekszik, hogy az Angela Merkel német kancellárral fenntartott baráti viszonyát ne veszélyeztesse a titkos adatgyűjtési, illetve lehallgatási botrány.

Mindezt Barack Obama fejtette ki a ZDF német közszolgálati televíziónak adott, szombat késő este sugárzott interjújában.
“Nem szabad megengedni, hogy a megfigyeléssel kapcsolatos intézkedések kárt okozzanak ennek a viszonynak és akadályozzák a köztünk fennálló, bizalmon alapuló kommunikációt” – hangsúlyozta Obama.

Az interjúban – amelyből a dpa hírügynökség előzetesen ismertetett részleteket – az elnök arra reagált, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) hosszú időn keresztül megfigyelte Angela Merkel mobiltelefonját is. “Ameddig én az Egyesült Államok elnöke vagyok, a kancellárnak nem kell aggódnia ezzel kapcsolatban” – hangoztatta az elnök.
Hozzátette: “Angela Merkel és én a külpolitika kérdéseiben talán nem mindig vagyunk egy véleményen, ez azonban nem ok a lehallgatásra”.

Titkos adatgyűjtés

Az amerikai elnök ugyanakkor világossá tette, hogy az amerikai hírszerző szervek továbbra is adatokat gyűjtenek majd. Ezek az adatok szükségesek a nemzetbiztonság megőrzése céljából, de a szövetségesek biztonságát is szolgálják – jelentette ki Obama, aki ezzel kapcsolatban stratégiai okokat is említett. “Miért lenne szükségünk hírszerző szervekre vagy titkosszolgálatokra, ha azok csak olyan dolgokat derítenének ki, amelyek a Der Spiegelben vagy a The New York Timesban is olvashatók?” – tette fel a kérdést az elnök.

Barack Obama kijelentette: megérti, hogy a német állampolgárok csalódottságot éreznek a lehallgatások miatt. Kijelentette: világos célkitűzései vannak – többek közt a háborúk beszüntetése, a szükséges gazdasági változások elősegítése és a környezetvédelem -, azonban mint fogalmazott, “egy óceánjárót, nem pedig egy versenyhajót irányít”.
“Az amerikai elnök nem az egész világ császára, hanem csak egy ember, csupán egy fogaskerék egy hatalmas gépezetben” – fogalmazott az interjúban Barack Obama.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik