Nagyvilág

Pusztító sárfolyam szedi áldozatait Indonéziában

indonézia (indonézia)
indonézia (indonézia)

Legalább tizenhárom ember meghalt, 40 ezret pedig kimenekítettek otthonából az ország északi részén a heves esőzések okozta árvizek és földcsuszamlások miatt – közölte csütörtökön az országos katasztrófaelhárítási hivatal szóvivője.

Sutopo Purwo Nugroho szerint a természeti katasztrófa Celebesz- (Sulawesi) sziget északi, hegyvidéki részén pusztított, különösen sújtotta Észak-Celebesz tartomány székhelyét, Manadót, ahol a térség folyóinak áradása után hatalmas vízhullámok söpörtek át, a víz magassága helyenként elérte az egy métert is. Több mint ezer házat árasztott el a víz a tartomány másik öt körzetében. Két embernek nyoma veszett, utánuk csütörtökön is folyt a kutatás.

Az áradat több tucatnyi házat rombolt le és gépkocsit sodort el. Sokan a sár alatt fulladtak meg, nem volt idejük elmenekülni. Számos lakos gumicsónakon menekült házából, hogy menedéket találjon a középületekben és a többségében katolikusok lakta térség templomaiban.

A legtöbben Manadóban haltak meg, a többi áldozat a térségben földcsuszamlások alatt vesztette életét – közölte Noldy Liow, a helyi katasztrófa-elhárítás illetékese. Mint mondta, az áldozatok száma még nőhet, mert a következő három napban újabb heves esőzések várhatók.

A több mint 17 ezer szigetből álló, az Egyenlítőnél elterülő, 240 millió lélekszámú országban – főként a hozzávetőlegesen decembertől árpilisig tartó esős évszakban – gyakoriak az árvizek és földcsuszamlások, amelyek hatását csak tovább súlyosbítják az erdőirtások.

2000-ben 22 ember, 2013-ban pedig 17 ember halálát okozták árvizek és földcsuszamlások ebben az indonéziai tartományban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik