Nagyvilág

Európai hajléktalanstratégiát szeretne az EP

hajlektalan(960x640)(10).jpg (hajléktalan, )
hajlektalan(960x640)(10).jpg (hajléktalan, )

A szegénység és a hajléktalanság nem bűn és nem önként vállalt életforma – hangsúlyozták a képviselők.

Nagy többséggel, 349 képviselő támogatásával, 45 ellenszavazat ellenében és 112 tartózkodás mellett szavazta meg az Európai Parlament csütörtökön azt az állásfoglalást, amelyben arra kéri az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki uniós stratégiát a hajléktalansággal kapcsolatos kérdések kezelésére.

Az EP szerint egy ilyen stratégiának a lakhatás megteremtésére, a határokon átnyúló hajléktalanságra, a fiatal hajléktalanokra és a megelőzésre kellene összpontosítania.

Az állásfoglalás leszögezi, hogy bár a hajléktalansággal kapcsolatos kérdések kezelése közvetlenül a tagállamok felelőssége, egy uniós stratégiának kiegészítő szerepet kell játszania.

Az állásfoglalás hangsúlyozza, hogy a szegénység és a hajléktalanság se nem bűn, se nem önként vállalt életforma, és sürgősen fel kell venni a küzdelmet a hajléktalanok hátrányos megkülönböztetésének minden formája és egész közösségek marginalizálása ellen.

A szociális kirekesztés legkegyetlenebb formája

A vitában a legnagyobb, néppárti frakció részéről a fideszes Őry Csaba szólalt fel, aki arról beszélt, hogy a hajléktalanság a szegénység egyik legszélsőségesebb formája, és sajnos az elmúlt években szinte minden országban többen váltak otthontalanná.

A szocialista Göncz Kinga arra az álláspontra helyezkedett, hogy az Európai Bizottságnak az uniós támogatások odaítélésekor azt is figyelembe kellene vennie, hogy a tagállami kormányok áldoznak-e a forrásokat a hajléktalanság megszüntetésére.

“A hajléktalanság a szociális kirekesztés legkegyetlenebb formája, amely az emberi méltóságot is súlyosan sérti” – közölte az egykori esélyegyenlőségi miniszter, aki szerint a hajléktalanság kriminalizálása elfogadhatatlan.

Budapesten még az ételosztást is ellehetetlenítenék

Amíg Brüsszelben közös stratégiát sürgetnek, addig Budapesten sorozatban napolta el mostanában az illetékes fővárosi bizottság az ételosztást tervezők közterület-használati kérelmeit. Az Index írta meg, hogy több civilszervezet kért hiába engedélyt ételosztásra mostanában. A területhasználhati kérelmekről a döntést elnapolták, indoklásul azt írva, hogy „a közterületi ételosztások kérdése vezetői szinten eldöntendő″. Ez a civileknek azt jelenti, hogy csak úgy vendégelhetik meg a szegény embereket, ha vállalják az illegalitás kockázatait. Ugyanis aki ételt osztana, azt a kérelmezőt a döntésig bírság fenyegeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik