Nagyvilág

Bekeményített Ferenc pápa

vatikan(960x640)(6).jpg (vatikán, róma)
vatikan(960x640)(6).jpg (vatikán, róma)

Leváltotta az IOR vatikáni bankot eddig felügyelő bíborosi bizottság elnökét és három tagját.

A bizottság tavaly februárban XVI. Benedektől kapott ötéves mandátumot, a pápa lemondása előtt tíz nappal. Ferenc pápa most teljesen megújította az öttagú bizottságot, a folyamatosság biztosítására egyedül Jean-Louis Taurant hagyta meg a helyén.

A pápa menesztette a testület vezetőjét, Tarcisio Bertonét, aki ezt a tisztséget megtartotta, miután tavaly távozott a szentszéki államtitkárság éléről. Az egyházfő leváltotta a bizottság tagjaként dolgozó Domenico Calcagno bíborost az Apostoli Szék Vagyonkezelőségének (Apsa) elnökét is.

A következő öt évben Christoph Schönborn bécsi érsek, Thomas Collins torontói érsek, Santos y Abril Castelló, a római Santa Maria Maggiore pápai bazilika főpapja, Jean Louis Tauran, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke, valamint Pietro Parolin szentszéki államtitkár lesz a tagja.


Fotó: AFP

Az új bizottsági tagoknak kell megválasztaniuk a testület új elnökét. A VaticanInsider hírportál arra emlékeztetett, hogy eddig a mindenkori szentszéki államtitkár – Bertone, előtte pedig Angelo Sodano – vezette az IOR-t felügyelő bíborosokat, de most Santos y Abril Castelló, Buenos Aires egykori apostoli nunciusa tűnik esélyesnek.

A bíborosi bizottság megújításával Ferenc pápa újabb lépést tett az IOR működési átalakítására. A tavaly februártól Ernst von Freyberg német bankár vezette vatikáni bankról az Európa Tanács pénzmosás elleni bizottsága decemberben közölte második jelentését, további belső átalakítást sürgetve az átláthatóság érdekében.

A terrorizmus finanszírozása és a pénzmosás elleni nemzetközi előírásoknak eleget téve az IOR-nál nyitott majdnem 19 ezer számlából tavaly 1200 nem egyházi számlatulajdonost szólítottak fel arra, hogy helyezze át pénzét más pénzintézetbe. A felszólítottak között volt Irán, Irak, Indonézia és Szíria római nagykövetsége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik