Nagyvilág

Snowden ismét megszólalt

Edward-Snowden(2)(960x640)(3).jpg (edward snowden)
Edward-Snowden(2)(960x640)(3).jpg (edward snowden)

A magánélet szentségének fontosságát hangsúlyozza Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt elemzője hónapok óta első televíziós üzenetében, amelyet szerdán, közép-európai idő szerint negyed 6-kor sugároz a Channel 4 brit csatorna.

A tévécsatorna előzetese szerint az Egyesült Államok és más kormányok titkos adatgyűjtési gyakorlatát leleplező informatikus “karácsonyi” üzenetében arra buzdítja az embereket, hogy fogjanak össze és vessenek véget a kormányok általi tömeges megfigyeléseknek.

Orwell is előkerül

“Együtt jobb egyensúlyt találhatunk, véget vethetünk a tömeges megfigyeléseknek és emlékeztethetjük a kormányt, hogy ha tényleg meg akarja tudni, hogyan érzünk, a megkérdezésünk mindig olcsóbb, mint a kikémelésünk” – olvasható az előzetesben.

Snowden szerint az által közölt leleplezések fontos vitát indítottak el. “A napjainkban folyó beszélgetés meghatározza, hogy mennyire bízhatunk meg a bennünket körülvevő technológiában és az azt szabályozó kormányban” – fejtegeti egyebek közt.

Beszél arról is, hogy George Orwell 1984 című tudományos-fantasztikus regényében lefestett adatgyűjtés “semmi” ahhoz képest, ami napjainkban folyik. “Nyomjelzőket hordunk a zsebünkben, amelyek mindenüvé követnek bennünket” – mutat rá.

Alternatív üzenet

A mai gyerekek anélkül nőnek fel, hogy fogalmuk lenne arról, mi a magánélet. Soha nem fogják megtudni, mit jelent, ha van az embernek egy szelet magánélete, egy gondolata, amelyet nem jegyeznek fel és nem elemeznek. “És ez probléma, mert a magánszféra fontos: a magánszféra teszi lehetővé, hogy meghatározzuk, kik vagyunk és kik akarunk lenni” – mondja az egykori nemzetbiztonsági ügynök, aki a leleplezések után Oroszországban talált átmeneti menedéket.

A brit tévécsatorna a királynői beszéd, a “Királyi Karácsonyi Üzenet” ellenpólusának szánt “Alternatív Karácsonyi Üzenet” műsorában sugározza a néhány perces interjút. A bevallottan provokatívnak szánt, 1993-ban indított adásban eddig többek közt olyanok jutottak szóhoz, mint Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, Marge Simpson rajzfilmfigura vagy Ali G., Sacha Baron Cohen brit komikus szatirikus képzeletbeli karaktere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik