Nagyvilág

Kiutasítottak Oroszországból egy amerikai újságírót

Kijev-tuntetes(960x640)(1).jpg (Kijev, Ukrajna, tüntetés, )
Kijev-tuntetes(960x640)(1).jpg (Kijev, Ukrajna, tüntetés, )

David Satter az ukrajnai tüntetésekről tudósított. A lépés tovább ronthatja az orosz-amerikai viszonyt.

Az amerikai újságírót, a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió munkatársát, mert tudósított az ukrajnai tüntetésekről – közölte az érintett Satter, az információt megerősítette az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége is.

A Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió munkatársa kiutasításáról értesülvén, a nagykövetség hivatalosan tiltakozott az orosz külügyminisztériumnál – közölte Kevin Klose, a rádió elnök-vezérigazgatója. Magyarázatot egyelőre nem kaptak – tette hozzá.

Az orosz lépés feltehetőleg tovább rontja az amúgy is feszült orosz-amerikai viszonyt. A hidegháború vége óta sokáig nem volt hasonló eset, az utóbbi időben fordult elő egy-kettő.

Nemkívánatos a jelenléte

“Közölték velem, hogy a biztonsági hivatalok szempontjából oroszországi jelenlétem nemkívánatos. Ezen kívül más magyarázatot nem adtak. Személyes tárgyaim moszkvai lakásomban vannak, de anélkül, hogy engedélyt kapnék erre, nem utazhatok vissza értük. Szeretnék újra dolgozni Moszkvában, de vízum nélkül ez nem lehetséges” – írta David Satter az AFP hírügynökségnek Londonból küldött e-mailjében.

Satter tavaly szeptember óta dolgozott Moszkvában. A rádió orosz nyelvű szolgálata számára is készített jelentéseket és adott hírmagyarázatokat. Ezenkívül interjúkat és elemzéseket készített más hír- és véleményportálok számára.

“A gondok akkor kezdődtek, amikor Satter az ukrajnai tüntetésekről vissza akart utazni Moszkvába” – mondta Karisue Wyson, a rádió szóvivője telefonon az AFP-nek.

Jóváhagyták a vízumkérelmét

Kifejtette: ezt megelőzően az orosz külügyminisztérium decemberben értesítette David Sattert, hogy jóváhagyták a vízumkérelmét. Ukrajnában azonban az ottani orosz nagykövetség egyik tisztségviselője már azt mondta neki, hogy oroszországi jelenléte nemkívánatos, ezért mégsem hagyták jóvá a vízumkérelmét – mondta Wyson.

Klose a rádió honlapján azt írta: a “nemkívánatos” kifejezés szerinte azt jelenti, hogy Satter persona non grata Oroszországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik