Tudomány

Itt az orosz okostelefon

Saját gyártású, két képernyős készülék.

Több mint három év telt el, mióta az akkor még elnöki pozíciót betöltő Dmitrij Medvegyevnek büszkén mutogatták az orosz mérnökök legújabb büszkeségét. Akkoriban még azt ígérték, hogy a YotaPhone névre keresztelt okostelefont 2011 májusában először a tajvani piacra vezetik be, majd nem sokkal később Moszkvában is megjelenik. Nagyon úgy tűnik, hogy picit elszámolták magukat.

Mindegy, a lényeg, hogy végre kapható – feltéve, hogy az ember Oroszország, Németország, Franciaország, Spanyolország vagy Ausztria valamelyikében kíván okostelefont vásárolni.

Az előfizetés és hűségnyilatkozat nélkül 500 euróért (nagyjából 150 ezer forintért) kínált készüléken Android operációs rendszert találunk, amit egy kétmagos processzor és 2GB RAM hajt. Mindkét képernyője 4,3 colos – elöl 720p felbontású, érintőképernyős LCD, hátul egy e-könyveknél használatos kijelző.

A nagy ötlet az, hogy a hátsó kijelző alig használ elektromosságot, vagyis amennyiben csak az értesítésekre vagy az utolsó megjelenített lapra vagyunk kíváncsiak, nem kell macerálnunk az energiaigényes LCD-képernyőt, amivel jelentősen megnövelhetjük a töltések közötti időtartamot.

Nekünk tetszik. De ha a mi véleményünkre nem adnak, akkor itt az Apple társalapítója, Steve Wozniak, aki hasonlóan lelkes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik