Nagyvilág

Apja mellett robbant fel a tízéves gyerek

bosznia (bosznia)
bosznia (bosznia)

Húsz évvel a háború után Bosznia-Hercegovina még mindig teli van felszedetlen, jelöletlen aknamezőkkel.

Ahogy arról a MyBalkan blog beszámol: január 4-én a 10 éves Sejdo édesapjával régi vasakat, fémeket ment gyűjteni, hogy eladásukból egy kis pénzhez jussanak. A Szerb Köztársaságban található Karanovácban azonban véletlenül egy, még a háború alatt aknásított területre tévedtek, amely – a helyi sajtó beszámolója szerint – nem volt megjelölve.

A pribavai kisfiú aknára lépett és azonnal meghalt, édesapját súlyos sérülésekkel szállították kórházba, egyik lábát leszakította a robbanás.

Bosznia-Hercegovina lakosságának egynegyede olyan térségben él, amelyen még mindig vannak aknamezők, ez az ország területének 2,5 százaléka – írja a blog.

Egy megoldás: patkányok az aknák ellen

Hinné, hogy az egyik legellenszenvesebb kártevő a ház körül, a patkány életet menthet? A rút állat kilenc hónap kemény munkával betanítható, hogy kiszagolja a TNT-t, azaz például felfedezze a földben szunnyadó aknákat, és segítsen megtalálni, hatástalanítani őket. Az egész idomítás a pavlovi reflexen nyugszik: valahányszor a patkányok jeleznek a TNT szagára, dudaszót játszanak nekik, ami után jutalomfalatot kapnak. Az idomítás fáradságos munka, de megéri – Mozambikban már beváltak az aknajelző patkányok. Íme egy kis videó is cuki, aknaszaglászó patkányokkal – ugye, hogy mindjárt másként tekintünk az alapvetően csak pestisterjesztőnek tartott rágcsálókra!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik