Nagyvilág

500 újságíró előtt kell vallania szeretőjéről

Francois-Hollande-(960x640)(2).jpg (francois hollande, autó, )
Francois-Hollande-(960x640)(2).jpg (francois hollande, autó, )

A francia államfő kedden kénytelen a nyilvánosság elé állni. Nem kérdés, lesz-e kérdés a félrelépéséről.Magyarázkodhat, mint Sárközy.

Francois Hollande számára politikai szempontból a legrosszabb pillanatban tudódott ki állítólagos viszonya egy színésznővel: a francia elnök kedd délután tartja mandátuma harmadik jelentős sajtótájékoztatóját, a több mint ötszáz meghívott újságíró előtt feltehetően magánéleti jellegű kérdésekre is válaszolnia kell majd.

Színt kell vallania

A sikertelen válságkezelés, az adóemelések és a 11 százalékos munkanélküliség további növekedése miatt minden idők legnépszerűtlenebb francia köztársasági elnökévé vált Hollande-nak péntek óta először a magánélete miatt is támadásokkal kell szembenéznie.

A Closer című bulvármagazin legfrissebb számában egy hétoldalas, fényképekkel illusztrált összeállításban számolt be arról, hogy az 59 éves elnöknek és a 41 éves Julie Gayet-nak viszonya van. A köztársasági elnök közleményben nehezményezte, hogy a lap “megsértette a magánélethez fűződő jogát, amely őt minden más állampolgárhoz hasonlóan megilleti”, de a cikkben írtakat nem cáfolta.

Hivatalosan az elnöknek élettársa van, Valérie Trierweiler újságíró. Hollande őt megelőzően Ségolene Royallal, a 2007-es elnökválasztás szocialista jelöltjével élt együtt viszonylag hosszú ideig. Tőle négy gyereke született.
A magánéleti botrány időzítése azért jött különösen rosszul a francia elnöknek, mert kedd délután több mint ötszáz francia és külföldi újságíró hivatalos az Elysée-palotába az államfő úgynevezett újévi sajtótájékoztatójára, amelynek legfőbb témája a vállalatok adóterheinek enyhítése és az állami kiadások csökkentése érdekében megalkotott “felelősségi paktum” részleteinek ismertetése. A kommunikációs tanácsadók által alaposan előkészített, a liberális gazdasági fordulópontnak és az elnök népszerűségének javítására szánt pillanatot azonban várhatóan elhomályosítják majd az elnök magánélete részleteire vonatkozó kérdések, illetve Hollande-nak az arra adott válaszai.

Kiállnak mellette a politikusok

A teljes francia politikai elit, bal- és jobboldalon is, beleértve a Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali Nemzeti Frontot, támogatásáról biztosította az államfőt, amikor a magánéletének tiszteletben tartását kérte, elítélték a Closer eljárását. Hasonlóan foglalt állást a francia mértékadó sajtó is: a konzervatív Le Figaro tényszerűen számolt be az állítólagos revelációról és a politikai reagálásokról, a balliberális Le Monde csak egy néhány soros mínuszos hírt szentelt az ügynek.

A baloldali Libération viszont miközben egyoldalas szerkesztőségi írásában elítélte a bulvármagazint az államfő magánéletének megsértése miatt, úgy vélte, hogy a keddi sajtótájékoztató miatt – ahol elkerülhetetlennek tűnik, hogy az újságírók felvessék a témát – kiszámíthatatlanok az ügy hatásai és Hollande imázsának további romlása.

A lap szerint sokan úgy vélik, hogy az ügy magától el fog halni, mert a franciáknak jelentősebb gondjaik is vannak a hétköznapokban, és nem kívánnak az elnökök szerelmi életén “csámcsogni”, mások viszont ennek pont az ellenkezőjét gondolják.
“A franciák azt hitték, hogy csak a funkciójának él, amelynek minden percét az ország rendbetételére szenteli. És miközben az eredmények nem mutatkoznak, azt kell megtudniuk, hogy a köztársasági elnök egy színésznővel való flörtöléssel tölti az idejét” – írta a L’Alsace című regionális lap.

Bagoly mondja?

Arra valamennyi lap emlékeztetett, hogy megválasztásakor Hollande azt ígérte, hogy elődjével, Nicolas Sarkozyval ellentétben nem a magánélete kiteregetése, illetve az arra adott válaszok fogják adni az elnöki kommunikáció jelentős részét, s azokat a politikai tevékenységétől szigorúan elválasztva kívánja rendezni. A Gala című magazinban 2010 októberében ugyanakkor maga beszélt részletesen arról, hogy élettársa, Valérie Trierweiler, akit az amerikai sajtó “first girlfriendnek” nevezett el, az “élete asszonya”.

Sarkozy alig néhány hónappal megválasztása után elvált, és megismerkedett Carla Bruni énekesnővel. A bulvársajtóban addigra kiteregetett viszonyról az akkori elnök először 2008. január 8-án, a gazdasági válság kirobbanásakor, a hagyományos újévi sajtótájékoztatón beszélt nyíltan. Egy újságírói kérdésre elmondta, hogy az egykori topmodellel folytatott viszonya “komoly”, már tervezik az esküvőt. Sarkozynek az ekkor elhangzott szavai jelentősen meghatározták – nem kedvező irányban – a róla kialakult képet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik