Nagyvilág

Lemondott Tunézia miniszterelnöke, mert megígérte

tunézia (tunézia)
tunézia (tunézia)

Ali Larajed lépése része az alkunak, amelyet politikai ellenfeleivel kötött.

Három évvel azután, hogy felkelés megdöntötte Zin el-Abidin ben Ali elnök önkényuralmát, Tunézia még mindig a demokrácia kiépítésén dolgozik.

Legutóbb 2011 őszén volt választás az arab országban, akkor alkotmányozó gyűlést választottak. Larajed mérsékelt iszlamista, en-Nahda nevű pártja a szavazatok 41 százalékát szerezte meg, ami a 217 tagú gyűlésben 89 helyre jogosította fel. A többi párt jóval gyengébben szerepelt, a második legerősebb, a Kongresszus a Köztársaságért nevű is csak 14 százaléknyi voksot kapott.

Tartja a szavát

Larajed megígérte, hogy ha a pártok végeznek az új alkotmány kimunkálásával, akkor lemond. Az alkotmányozó gyűlés ezen a héten szavaz az alkotmány utolsó cikkeiről, Larajed pedig megvált tisztétől, benyújtotta lemondását Monszef Marzúki államfőnek.

“Az elnök hamarosan kinevezi Mehdi Dzsomát miniszterelnöknek, ő pedig pár napon belül bemutatja kormányát” – mondta Larajed csütörtökön újságíróknak. Dzsoma technokrata hírében áll, a választásokig marad miniszterelnök.

Még nincs döntés

Az alkotmányozó gyűlés szerda éjjel 9 tagú választási bizottságot nevezett ki. Hogy mikor lesz a választás, arról még nincs döntés.

A demokráciához vezető út viszonylag békés Tunéziában, de miután tavaly meggyilkoltak két világi ellenzéki vezetőt, az en-Nahda ellenfelei elözönlötték az utcákat, hogy követeljék a kormány távozását. A belpolitikai helyzet törékenységét jól mutatja, hogy Tatouine városban a gazdasági nehézségek miatt tüntetők vonultak az utcákra csütörtökön, és a tömeget a rendőrség csak könnygázzal, a helyi katonaság pedig figyelmeztető lövésekkel tudta szétoszlatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik