Nagyvilág

Nem tarthatnak meg ajándékot a tisztviselők

Nem fogadhatják el, de megvásárolhatják a nekik szánt drága ajándékokat az orosz állami tisztviselők.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök utasítása a korrupciós törvénysértések megelőzése, a korrupció elleni küzdelem jegyében született. Az állami tisztviselőknek ezentúl háromezer rubelnél (mintegy 20 ezer forint) többe kerülő, az általuk betöltött tisztséggel kapcsolatos ajándékokról három munkanapon belül, és a számlát is csatolva jelentést kell tenniük feletteseiknek. A virágok, kitüntetések, irodaszerek nem minősülnek ajándéknak – áll a kormányhivatal magyarázatában.

A drága ajándékok szövetségi, illetve regionális vagyonná válnak és állam rendelkezhet felettük, így eladhatják, vagy ingyenesen jótékony célokra fordíthatják, illetve meg is semmisíthetik azokat. Amelyeknek az ára ismeretlen, azokat piaci áron számítják fel és a megajándékozott állami tisztviselő is megvásárolhatja az ilyen tárgyakat.

A rendelethez fűzött magyarázatban megjegyzik, hogy az orosz törvények szerint a vezető beosztású állami és önkormányzati tisztviselők, valamint az állami- és önkormányzati hivatalnokok nem fogadhatnak el ajándékot sem fizikai, sem jogi személyektől munkájukkal kapcsolatosan. Kivéve ha hivatalos rendezvényeken, vagy kiküldetésük során részesítik őket ajándékban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik