Nagyvilág

Putyin haragban a jogvédőkkel

Vlagyimir Putyin (vlagyimir putyin, )
Vlagyimir Putyin (vlagyimir putyin, )

Számos neves jogvédő kimaradt az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanácsból, amelynek összetételét hétfőn hagyta jóvá Vlagyimir Putyin.

Nem került be a tanácsadó testületbe Ljudmila Alekszejeva, a moszkvai Helsinki Csoport vezetője, aki egy időben maga sem kívánt Putyinnal együtt dolgozni, Jelena Panfilova, a Transparency International oroszországi irodájának vezetője és Dmitrij Oreskin, az ismert politológus.

A Kreml honlapján elhelyezett közlemény szerint az emberi jogi tanácsban ugyanakkor helyet kapott Leonyid Parfjonov újságíró, a decemberi oroszországi parlamenti választások után közéleti személyiségek által alapított Választók Ligája egyik főszervezője.

Ugyancsak szerepel a 65 fős testület tagjai között Lilija Sibanova, a Golosz vezetője. Az orosz választási jogvédő szervezet a parlamenti és az elnökválasztás során számos jogsértést tárt fel.

A független és a hatalommal szemben kritikus Novaja Gazeta két munkatársa, Jelena Maszjuk és Leonyid Nyikityinszkij is a tanácsban fog dolgozni – közölte a lap, amelynek munkatársa volt a 2006-ban meggyilkolt Anna Politkovszkaja.

Mihail Fedotov, az emberi jogi tanács elnöke a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva megfontoltnak és ésszerűnek nevezte a testület új összetételét meghatározó döntést. Elmondta, hogy a tanács valamennyi javaslatát és az internetes szavazáson beérkezett kívánságokat is figyelembe vették.

Szeptember első két hetében bonyolították le az országos internetes szavazást. A 190 jelöltből 86 főre voksolt több mint százezer ember. Alekszandr Brod, a Moszkvai Emberi Jogi Iroda igazgatója, aki a jelöltek közé sem került be, szeptemberben éhségsztrájkkal tiltakozott az emberi jogi tanács új tagjainak kiválasztási módja ellen.

Az államfő mellett 1993 óta működő emberi jogi tanácsadó testületből 17-en távoztak a visszaélésekkel tarkított decemberi parlamenti választást és a márciusi elnökválasztást követően, mivel nem kívántak Vlagyimir Putyinnal együtt dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik