Nagyvilág

Tovább gyűrűzik a török korrupciós botrány

korrupció (korrupció, )
korrupció (korrupció, )

A legutóbbi fejlemények szerint több mint egy tucat tartományi rendőrfőnököt mozdítottak el posztjáról.

Mintegy 350 rendőrt, köztük egészen magas beosztású vezetőt, mozdítottak el tisztségéből a török fővárosban, Ankarában – írtuk kedden. Ez a legnagyobb mértékű átszervezés a rendőrség keretein belül azóta, hogy a múlt hónapban kiterjedt korrupciós ügy rengette meg a kormányt.

A török kormány szerdán folytatta a tisztogatást a rendőrség soraiban. Ezúttal 16 tartományi rendőrfőnököt mozdítottak el posztjáról.

Rejtett harc

A belügyminiszteri rendelettel menesztett prefektusok között olyan nagyvárosok rendőri vezetői vannak, mint Ankara, (a nyugat-törökországi) Izmir, (a déli) Antalya, és (a délkeleti) Diyarbakir. A nemzetbiztonsági szolgálat helyettes vezetőjét is felmentették.

Törökországban december közepén robbant ki a Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök közvetlen környezetét is érintő korrupciós botrány.

Pályázati csalások és megvesztegetések gyanújával 14 hónapja indult a nagyrészt titokban lefolytatott vizsgálat. Politikai elemzők egyetértenek abban, hogy az események hátterében a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és Fethullah Gülen hitszónok befolyásos vallási mozgalma közötti rejtett harc állhat.

Bosszú

A helyi média tájékoztatása szerint a botrány december 17-i kirobbanása óta folynak a leváltások a nagyvárosok rendőrkapitányságain, lecserélték többek között az isztambuli rendőrfőnököt is. Menesztették a török biztonsági szolgálat főigazgatóságának tizennégy vezetőjét is, köztük a szervezett bűnözés, a terrorizmus elleni harc és a gyilkossági osztályok vezetőit is.

A leváltásokkal állítólag Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök a kormánytagok elleni korrupciós vizsgálatot, a “kormány elleni támadást” bosszulja meg.

Az iszlám gyökerű konzervatív kormány most meg akarja tisztítani a rendőrséget a Gülen vezette vallási mozgalomhoz hű elemektől: ennek a mozgalomnak sok támogatója van az igazságszolgáltatás és a rendőrség soraiban. Erdogan ezt a vallási szervezetet, egykori nagyon befolyásos szövetségesét vádolja összeesküvéssel, valamint a széles körű korrupcióellenes vizsgálat megindításával, amelyben árnyék vetült a kormányfő környezetére, és komoly politikai válság keletkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik