Nagyvilág

Ítéletidő: megszólalt egy Amerikában élő magyar

Betiltották az autózást Indianapolisban az időjárás miatt. Csak vészhelyzetben lehet vezetni. Ilyesmire évtizedek óta nem volt példa. Minnesota államban éjjel mínusz 48 fokot mértek. Vagyis Szibériában, sőt, a Déli-Sarkon is melegebb van, mint az Egyesült Államok középső részén.

Vera férjével az egyik amerikai egyetem campusának közelében élnek, Indiana államban. Skype-on beszélgettünk vele. Náluk most -30 fokot mutat a hőmérő. Azt mondja, már napokkal a hideg érkezése előtt erről beszélt mindenki.

“Elmentünk az utolsó pillanatban bevásárolni, már ki volt fosztva a nagy szupermarket, tehát rendes kenyeret már nem lehetett kapni” – mesélte a Hír24-nek.

Mostanra pedig teljesen leállt az élet a városban. “Nem nyitottak ki az éttermek, vagy hát egy csomó közülük, bezárt az összes iskola, óvoda. Még a helyi rendelő is, ami az egyetemen van.”

A szomszédaik többsége otthon, a melegben próbálja átvészelni a fagyos napokat. “Az utcában lehet látni, hogy senki nem ment el az autójával, mindenki otthon ül, és várja, hogy vége legyen a hidegnek.”

Chicagóban megteltek a pályaudvarok. Az amerikaiak ritkán utaznak vonattal, most mégis sokaknak muszáj. A repülőjáratokat törölték, és a buszok sem közlekednek. Iskolák zártak be és mindenhol megteltek a hajléktalanszállók.

A meteorológusok szerint az enyhülés csak a hétvége közeledtével köszönthet be.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik