Nagyvilág

Nem teljesül Matolcsy kívánsága

Csak fizetés nélküli szabadságot vesz majd ki Olli Rehn uniós gazdasági és pénzügyi biztos, ha február elején az európai liberálisok jelöltjévé válik.

Matolcsy György jegybankelnök november végén azért szólította fel lemondásra Olli Rehnt, mert szerinte hibázott, az EU pedig rossz gazdaságpolitikát folytatott, és nem megfelelően kezelte a válságot. Most úgy tűnik, még az EP-választás miatt sem teljesülhet kérése.

Egy brüsszeli, név nélkül nyilatkozó uniós tisztviselő ugyanis arra hívta fel a figyelmet, hogy a biztosokra vonatkozó szabályok szerint ha az Európai Bizottság valamelyik tagja részt kíván venni az európai parlamenti választás kampányában, akkor legkésőbb az utolsó strasbourgi plenáris ülés végétől kezdve, ez esetben április 17-től “fizetés nélküli választási szabadságra” kell mennie.


Fotó: AFP

“Ha választáson szándékoznak indulni, és aktív szerepet szándékoznak játszani a kampányban, akkor legalább a kampány alatt, és az aktív szerepvállalás egészének idején vissza kell vonulniuk a bizottság munkájától” – áll a biztosokra vonatkozó magatartási kódex passzusaiban. A szabályok azt is előírják, hogy a fizetés nélküli szabadság alatt a biztos nem használhatja a bizottság erőforrásait, eszközeit, embereit.

Versenybe száll

Lényeges különbség a lemondás és a fizetés nélküli távollét között, hogy míg ha Rehn lemondana, a finn kormány új biztost jelölhetne a megüresedett biztosi posztra, ebben az esetben viszont Rehn feladatait távolléte alatt a bizottság valamelyik másik tagjára kell hogy átruházza José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Olli Rehn még tavaly jelezte, versenybe száll, hogy ő lehessen az európai liberálisok, az ALDE úgynevezett csúcsjelöltje az Európai Bizottság élére. A párt február 1-jén nevezi meg választottját.

A Lisszaboni Szerződés értelmében a brüsszeli testület vezetőjét az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács jelöli, tekintettel az EP-választások eredményére, a jelöltet pedig az Európai Parlamentnek kell elnökké választania.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik