Nagyvilág

Kitünteti a királynő a kormányfő fodrászát

erzsébet királynő (erzsébet királynő, )
erzsébet királynő (erzsébet királynő, )

David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök fodrásza is felkerült az uralkodó újévi kitüntetési listájára. David Beckham és Andy Murray viszont nem.

A keddi Daily Mirror által nagy terjedelemben tálalt ügy jelentős politikai felzúdulást kavart Nagy-Britanniában. Az uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, újév alkalmából, valamint II. Erzsébet királynő júniusi “hivatalos” születésnapján.

Hoppon maradt sportolók

A több mint ezer nevet tartalmazó idei újévi listát böngészőknek először csak az tűnt fel, hogy ki nem szerepel a névsorban. A lapok napokig tárgyalták, hogy az egyöntetű előzetes értesülések ellenére nem terjesztették fel lovagi rangra David Beckhamet. A brit bulvársajtó bennfentes udvari forrásokat idézve már novemberben gyakorlatilag tényszerűen közölte, hogy a Manchester United és az angol labdarúgó-válogatott 38 éves egykori világsztárja a Sir előnév viselésére jogosító lovagi címben részesül.

Ugyanez terjedt el Andy Murray teniszsztárról, a tavalyelőtti londoni olimpia és a US Open, valamint a tavalyi wimbledoni torna bajnokáról. Murray kitüntetése annál is inkább valószínűnek tűnt, mivel személyében 77 év óta először avattak brit férfi bajnokot Wimbledonban. Az uralkodó újévi kitüntetési listáján mindazonáltal egyikük neve sem szerepelt.

Ahova egy évre előre kell foglalni

Annál nagyobb meghökkenést keltett, hogy a legnagyobb baloldali brit bulvárlap, a Daily Mirror – a névsort még egyszer alaposan átbogarászva – megtalálta viszont a listán Cameron fodrászának nevét. Az olasz születésű Lino Carbosiero a Brit Birodalom Rendjének tagja (MBE) titulust viselheti.

Fotó: AFP / Ben Stanssal

Carbosiero az uraknak 90, a hölgyeknek 150 fontot (32 ezer, illetve 54 ezer forintot) számol fel egy-egy hajvágásért, és előkelő londoni szalonját olyan hírességek látogatják, mint Madonna, Amanda Holden – valamint David Cameron és felesége, Samantha. A szalon népszerűségét jelzi, hogy néha egy évre előre kell időpontot kérni – írja keddi elsőoldalas beszámolójában a Mirror.

Mindennapi hősök kontra Cameron haverjai

A lapnak az ellenzéki Munkáspárt több képviselője is azt mondta, hogy az ilyen döntések hiteltelenítik az uralkodói kitüntetéseket. Élesen bírálta a döntést Lord Matthew Oakeshott, a konzervatívokkal koalícióban kormányzó Liberális Demokraták egyik legtekintélyesebb gazdaságpolitikusa is, aki szerint az uralkodói kitüntetéseket “a mindennapok hőseinek kell odaítélni, nem Cameron haverjainak”.

A Munkáspárt egyik alsóházi képviselője, Phil Wilson ugyanakkor azt mondta a Daily Mirrornak, hogy a sztárfodrász megérdemli a kitüntetést, mivel “nem lehet könnyű dolga, ha David Cameronból akar jóképű embert faragni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik