Nagyvilág

Miniszteri kitüntetést kapott egy kutya

A cseh hadsereg Athos nevű németjuhásza 2012-es afganisztáni bevetése során súlyos sebesüléseket szenvedett.

A kitüntetést – egy nyakörvet, egy nagy bivalycsontot és egy plakettet – Vlastimil Picek védelmi miniszter személyesen adta át Athosnak az észak-csehországi Liberechez közeli Chotyn laktanyájában.

A farkaskutya számára nem ez az első elismerés; kitüntetést kapott már az amerikai hadseregtől is, Athos életét ugyanis amerikai orvosok mentették meg.

Rakéta sebesítette meg

A robbanóanyagok keresésére kiképzett farkaskutya két hónapja teljesített szolgálatot a logari támaszponton, amikor azt 2012 szeptember végén rakétatámadás érte. Az egyik rakéta Athost is súlyosan megsebesítette, de az amerikai orvosok többszöri gyors műtétje következtében sikerült megmenteni az életét. Később a ramsteini NATO-bázison ápolták Németországban.

“A kitüntetéssel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, milyen rendkívül fontos szerepet töltenek be a jól kiképzett kutyák a hadseregben. A katonák olyan segítőjéről van szó, amelyet bizonyos helyzetekben semmiféle modern technológia nem tud helyettesíteni” – jelentette ki a cseh védelmi miniszter.

Athos veterán státuszt élvez, de januárban újra megvizsgálják, és ha állapotát megfelelőnek találják, újra szolgálatba állhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik