Nagyvilág

Több halottja van a trolirobbantásnak

troli (troli)
troli (troli)

Legalább tizennégy halottja és 28 sebesültje van a Volgográdban egy trolibuszon hétfőn reggel történt robbantásnak, amelyet a hatóságok gyanúja szerint öngyilkos merénylő hajtott végre.

Az eddigi vizsgálatok szerint a merénylő férfi volt, aki négy kilogramm trotilénak megfelelő erejű robbanószerkezetet hozott működésbe. A nyomozást végző szervek közölték: összefügg egymással a hétfői merénylet és az egy nappal korábban a város vasútállomásán elkövetett robbantás, amelynek tizenhét halálos áldozata volt.

A robbanás helyi idő szerint reggel fél kilenc körül (közép-európai idő szerint hajnalban) történt. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint tíz ember vesztette életét, huszonhármat kórházban kezelnek. Ezt az információt megerősítette Vlagyimir Markin, az orosz szövetségi nyomozóhivatal szóvivője is.

Helyi információk szerint a trolibuszon abban az órában sok diák utazott az iskolába. A televízióban látni lehetett, hogy a jármű teljesen szétroncsolódott a detonáció miatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök folyamatos telefonkapcsolatban áll a titkosszolgálatok illetékeseivel, és találkozott az újabb merénylet ügyében Alekszandr Bortnyikovval, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetőjével.

Ahogy arról beszámoltunk, vasárnap valószínűleg egy férfi robbantotta fel magát a város pályaudvarán. A detonációban 17-en meghaltak és sokan megsebesültek. Több embert a szerkezetből kirepülő fémreszelék sebesített meg. A robbanószerkezet tíz kilogramm trotil erejét is meghaladta.

A csarnok a szokásosnál is zsúfoltabb volt, tele az újévre hazakészülő utasokkal. Csak azért nem haltak meg többen, mert a támadó nem jutott be a váróterembe. Már az előcsarnokban működésbe hozta a robbanószerkezetet. Az orosz hírügynökség szerint a vasárnapi robbantás harminchét sérültjét jelenleg volgográdi és moszkvai kórházakban ápolják.

A volgográdi pályaudvar a vasárnapi robbantás után
Fotó: MTI/EPA

Az első hírek még arról szóltak, hogy egy nő volt az öngyilkos merénylő, ám az orosz Interfax hírügynökség belügyi forrásokból úgy értesült, hogy az előzőleg elkövetőnek tartott nő éppen akkor haladt el a merénylő mellett, amikor az felrobbantotta a pokolgépet.

A vasárnapi esetről a Hír24 hírműsora is beszámolt. A riport után a studióban Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő beszélt a terrorfenyegetettségről és a lehetséges következményeiről.

Olvasói sztorik