Nagyvilág

Már négy bálnát lemészároltak a japánok

kek-balna(960x640)(1).jpg (kék bálna, )
kek-balna(960x640)(1).jpg (kék bálna, )

Állatvédők információi szerint a japán bálnavadászok máris megöltek négy állatot az éppen elkezdődött vadászidényben.

A Sea Shepherd radikális állatvédő szervezet követte hétfőn a japán hajókat az Antarktisz vizeiben, majd nyilvánosságra hozott egy helikopterből készített felvételt: ezen látható, amint az öt japán hajó egyikének véráztatta fedélzetén épp megölnek egy bálnát, miközben mellette már három halott állat fekszik.

A január elejétől egészen március végéig tartó szezonban a korábbi évekkel ellentétben csak a levegőből felügyeli a Déli-óceánt az ausztrál kormány, amelyet a Sea Shepherd gyávasággal vádolt meg emiatt. Greg Hunt ausztrál környezetvédelmi miniszter december végén jelentette be, hogy hazája januárban repülőgépet küld az óceán felügyeletére, bár eredetileg hajóról volt szó.

Bob Brown, a Sea Shepherd ausztráliai részlegének elnöke úgy vélte: a konzervatív kormányzat lépése gyáva meghátrálás, amellyel Canberra a japánok kedvében kíván járni a két ország között folyó szabadkereskedelmi tárgyalások idején.

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) 1986-ban gyakorlatilag véget vetett a kereskedelmi célú bálnavadászatnak. A japán bálnavadász flotta azonban évente akár ezer állatot is elpusztít a moratórium egy kiskapujának kihasználásával: azt állítja ugyanis, hogy kutatási, és nem kereskedelmi célból űzi a vadászatot, és csak a tanulmányokhoz fel nem használt bálnahúst értékesítik a kereskedelemben.

Természetesen számos kritika éri emiatt az országot. Ausztrália a hágai bíróság előtt perelte be Japánt, az ügyben az év során várható ítélet.

A Sea Shepherd tíz éve követi a japán flottát és igyekszik megakadályozni a munkáját, elkergetni a környezetéből a bálnákat. Ezalatt az idő alatt csaknem négyezer bálna életét sikerült megmenteni a szervezet szerint. A japánok az elmúlt évben például csupán 75 állatot öltek meg – korábban soha nem zárult ilyen gyengén a bálnavadászati szezon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik