Nagyvilág

Majdnem kettétört a bálnavadászokat üldöző Brigitte Bardot

A japán bálnavadászflottát kergető környezetvédők Bardot-ról elnevezett hajóját egy hatalmas hullám találta el.

Súlyosan megrongálódott a Sea Shepherd nevű környezetvédelmi szervezet japán bálnavadászokat üldöző hajóinak egyike, a Brigitte Bardot. A trimarán éppen a Nisshin Maru japán bálnavadászhajót kergette az antarktiszi vizeken, amikor egy 6 méteres hullám eltalálta, és eltörte a hajótestet.

A hajó tízfős legénységéből senki nem sérült meg, és nem áll fenn annak veszélye, hogy a hajó elsüllyedne a jeges vízben – közölte Paul Watson, a Sea Shepherd alapítója telefonon saját hajója, az ausztrál krokodilvadászról elnevezett Steve Irwin fedélzetéről az AP hírügynökséggel.

A trimarán idén tavasz óta viseli Brigitte Bardot nevét. A harcos állatvédőként ismert filmcsillag alapítványa és a Sea Shepherd közösen vásárolta meg a hajót, amelynek első küldetése június elején kezdődött. A Brigitte Bardot hossza 35 méter, legnagyobb sebessége óránként 44 kilométer.

A felderítőhajót a nagyobb, 60 méteres Steve Irwin 12 órányi távolságból követte. Amikor utóbbi odaér a balesetet szenvedett hajóhoz, elkíséri azt a 2400 kilométerre lévő ausztráliai Fremantle kikötőjébe, ahol megkezdik javítását. A helyreállító munkákat követően a Brigitte Bardot azonnal visszatér az antarktiszi vizekre, hogy folytassa a bálnavadászok üldözését. Eközben a csoport harmadik hajója, a Bob Barker egyedül folytatja a bálnavadászokat megzavaró akciót.

A japán bálnavadász flotta évente akár ezer állatot is elpusztít az 1986-os nemzetközi bálnavadászati moratórium egyik kiskapuját kihasználva. Japán ugyanis állítása szerint kutatási és nem kereskedelmi célból űzi a vadászatot. Csak a tanulmányokhoz fel nem használt bálnahúst értékesítik üzletekben és éttermekben, sokak szerint ez a bálnavadászat valódi oka. A vadászati szezon évente december és február között tart, amelyet azonban már évek óta megzavar az antarktiszi vizeken a Sea Shepherd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik