Nagyvilág

Kenőpénzt kérnek a román munkásoktól a magyar határőrök

A Mail on Sunday újságírója elkísért egy Bukaresttől Londonig közlekedő, román munkavállalókkal teli buszt, és beszámolt róla, mit kell kiállniuk a dolgozóknak, amíg célba érnek.

Napokat utaznak busszal Bukarestből Londonig a Nagy-Britanniában boldogulni próbáló román munkavállalók, abban a tudatban, hogy gyanakvás és bizalmatlanság kíséri őket hosszú útjukon, s ők azok, akiket végül átvernek – írta helyszíni riportjában a Mail on Sunday.

Cameron

A szabályozás nélküli EU-bevándorlás ellen folyamatosan kampányoló konzervatív vasárnapi brit tömeglap riportere elkísért egy román csoportot, amely busszal indult útnak Bukarestből Londonba a román és a bolgár munkavállalókkal szembeni átmeneti nyugati korlátozások feloldása után.

A magyar határőrök díjat követeltek

Allan Hall riporter állítása szerint a buszt már a magyar határon megállították, és a magyar határőrök 300 euró “díjat” követeltek. A fizetés elmaradása esetére azzal fenyegetőztek, hogy a buszt 12 órára feltartóztatják, és minden csomagot és menetokmányt átvizsgálnak.

A román busz egyik sofőrje azt is elmondta az újságírónak, hogy “mindig ez történik (…) látják, hogy románok vagyunk, és ez zöld jelzés arra, hogy kifosszanak bennünket”. “Ha nem fizetünk, minden egyes csomagot kinyittatnak, minden okmányt átvizsgálnak, tárgyakat koboznak el (…) Ez korrupció, de fizetünk, mert fizetnünk kell” – idézi a riporter a román buszsofőrt.

Mindig ezt csinálják velük

A riport szerint azok az utazók, akik már megtették a kétezer kilométeres utat, korábban is megtapasztalták ezt, ezért senki nem panaszkodott a buszon, amikor “körbeindult a kalap” a kenőpénz összegyűjtése végett.
A Mail on Sunday újságírója idézett egy utast is, aki szerint “a magyarok rutinszerűen ezt csinálják”.

Siralmas körülmények

A 80 fontnak (29 ezer forintnak) megfelelő jegyárért senki nem várt – és nem is kapott – első osztályú ellátást. A buszon nem volt mellékhelyiség, az egyetlen szórakoztatóeszköz egy rádió volt, a romániai és a magyarországi megállóhelyek állapotát pedig még a “primitív” jelző sem adja igazán vissza – áll a brit lap vasárnapi riportjában.

Az újságíró ugyanakkor hangsúlyozta a cikkben, hogy a busz utasai közül gyakorlatilag mindenkinek volt munkája Nagy-Britanniában, és nem a brit jóléti rendszer kihasználása volt utazásuk célja.

Nincs is román roham?

A brit média a román és a bolgár munkavállalók tömeges bevándorlását jósolta még azelőtt, hogy január 1-jén számukra is megnyílt a szigetország munkaerőpiaca, mégis e két országból eddig mindössze egyetlen új vendégmunkásról tudni; a 30 éves román Victor Spirescu azonnal országos hírnévre tett szert a vele készített interjúknak és a televíziós képeknek köszönhetően.

Spirescut nagy meglepetésére tengernyi kamera és két parlamenti képviselő fogadta a Londontól északra lévő Luton repülőterén, miután leszállt a Marosvásárhelyről érkező járat. Azért csak rá figyeltek, mert ő volt az egyetlen, aki először lépett be Nagy-Britanniába, a többi utas nagy része már régebb óta az országban él.
“Nem azért jöttem, hogy kifosszam az országukat, hanem azért hogy dolgozzak, és utána visszautazzak a hazámba” – jelentette ki első nyilatkozatában a fiatalember, akinek a menyasszonya Erdélyben maradt. Mint mondta, annyi pénzt akar összegyűjteni, amennyiből fel tudják újítani nemrég vásárolt házukat.
A The Daily Telegraph című lap tudósítója még Spirescu falujába, a Szeben megyei Magaréba (Pelisor) is elutazott, hogy düledező házuk előtt lefényképezze a menyasszonyt, a 19 éves Catalina Curceant.
Spirescu, aki a The Times szerint Romániában pásztorként, villany-, illetve gépszerelőként dolgozott, Nagy-Britanniában azonnal munkát kapott egy autómosóban. Mint mondta, nehezen tud napirendre térni afelett, hogy országos hírűvé vált: “Amikor bemegyek egy szupermarketbe, mindenki engem néz. Hallottam, amikor egy kislány azt mondta az édesanyjának: Nézd itt van az a fazon a tévéből!” – mesélte a Sky News hírtévének vasárnap. Akivel csak találkozott eddig Angliában, mindenki barátságos volt – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik