Nagyvilág

Csak hiszti a románoktól való félelem?

A bolgár és román bevándorlók hulláma aggodalmakat váltott ki, elsősorban Németországban és az Egyesült Királyságban. Andor László EU-biztos szerint a közép-európai munkavállalókkal jót tettek a brit gazdaságnak.

Fapados járatokon érkeznek a jobb boldogulás reményében az újév első napjaiban a londoni Luton reptérre az első román és bolgár vendégmunkások. Január elseje óta ugyanis korlátozás nélkül vállalhatnak munkát az unióban.

Keith Vaz, a brit parlament belügyi bizottságának elnöke reggelivel várta ugyan a beutazókat, viszont arra figyelmeztetett, hogy a kormány alábecsülte a vendégmunkások áradatát. Már most 141 ezer bolgár és román él az Egyesült Királyság területén. A kormánynak pontos kutatásokat kellene végeznie azt kiderítendő, hány kelet-európai tervezi még, hogy Nagy-Britanniába utazzon – nyilatkozta a képviselő. Úgy véli, ilyen vizsgálat nélkül akár drámai helyzet is kialakulhat.

Jól jártak

A Hír24 vendége volt Andor László, az Európai Unió foglalkoztatáspolitikáért felelős biztosa többször keveredett már konfliktusba a kelet-európai munkavállalók rohamától tartó britekkel. Attól tartanak, hogy megismétlődik az, ami a lengyelek esetében történt, hogy sokkal többen érkeznek, mint amire számítottak, mondta el a politikus, hozzátéve, hogy a közép-európai munkavállalók beáramlása jelentős hasznot jelentett a brit gazdaság számára.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik