Nagyvilág

Kína szerint veszélyesek a Szlovákiának kiadott guantánamói rabok

guantanamo(210x140)(1).jpg (guantanamo, )
guantanamo(210x140)(1).jpg (guantanamo, )

Peking szerint a három ujgur veszélyes terrorista, és bírálták az Egyesült Államokat, amiért nem Kínának adták ki őket.

Juszef Abbász, Szaidulla Halik és Hadzsiakbar Guper előtt 19 másik kínai állampolgárságú ujgurt is szabadon engedtek az amerikai hatóságok a börtöntáborból, mert végül egyiküket sem gyanúsították meg semmilyen bűncselekmény elkövetésével. Egy hétfő esti pozsonyi médiajelentés szerint Szlovákia ajánlkozott, hogy befogadja a három férfit. Washington dicsérte Pozsonyt “humanitárius gesztusáért”.

A kínai külügyminisztérium szóvivője kijelentette csütörtöki sajtóértekezletén, hogy a három férfi a Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalom nevű szakadár szervezet tagja, amelyet Peking terrorszervezetnek tekint. “Igazi terroristák ők. Nemcsak Kína biztonságát veszélyeztetik, hanem azét az országét is, amely befogadja őket. Kína reméli, hogy a szóban forgó ország nem ad menedékjogot terroristáknak, hanem a lehető leghamarabb visszaküldi őket Kínába” – mondta a szóvivő.

Kína elutasítja, hogy az amerikai külügyminisztérium azzal a felhívással fordult a kínai biztonsági erőkhöz, tanúsítsanak önmérsékletet, amikor erővel lépnek fel az ujgurok lakta Hszincsiang-Ujgur autonóm területen ismételten kitörő zavargásokban – közölte a szóvivő, hozzátéve, hogy a hszincsiangi zavargásokat is “terroristák” keltik. “Mi arra szólítjuk fel az Egyesült Államokat, hogy a terrorizmus elleni küzdelmében hagyjon fel a kettős mérce alkalmazásával”, mert ezzel csak bátorít bizonyos terrorszervezeteket” – mondta.

A Guantánamón fogva tartott legtöbb ujgurt az amerikai erők az afgán-pakisztáni határvidéken fogták el 2001 végén, nem sokkal Afganisztán megszállása után, és azt gondolták róluk, hogy a tálibok terroristáknak képezték ki őket. Később arra a meggyőződésre jutottak az amerikaiak, hogy az elfogott ujgurok nem veszélyesek az Egyesült Államokra nézve. Egy amerikai bíróság 2008-ban elrendelte a fogolytáborban őrzött ujgurok szabadon engedését, ami után több különböző ország ajánlkozott, hogy befogadja őket. Washington azért nem Kínának adta ki őket, mert attól tartott, hogy ott üldözni fogják őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik