Nagyvilág

Visszaküldték az utolsó szudáni rabokat Guantánamóról

guantanamo (guantanamo, )
guantanamo (guantanamo, )

Az Egyesült Államok visszaküldött hazájába két szudáni rabot a guantánamói fogolytáborból - közölte az amerikai védelmi minisztérium, valamint egy szudáni tisztviselő.

Ez utóbbi az Omdurman rádió adásában elmondta, hogy Núr Othman Mohammed és Ibrahim Idrísz csütörtökön egy amerikai katonai repülőgép fedélzetén megérkezett a szudáni fővárosba, Kartúmba. Ők voltak az utolsó szudáni foglyok Guantánamón.

Núr mintegy kilenc évig tartó fogság után kötött vádalkut 2011 februárjában, hogy elkerülje az életfogytig tartó büntetést. Bűnösnek vallotta magát abban, hogy összeesküvést szőtt az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel, továbbá fegyvereseknek nyújtott támogatást. Elismerte, azt is, hogy Afganisztánban négy éven keresztül képzett ki embereket fegyverhasználatra. Tizennégy évi börtönre ítélték, amelyből csak 34 hónapot kellett letöltenie, így december 3-án szabadult.

Társa, Ibrahim Idrísz Oszama bin Laden egyik futára volt a 90-es években, majd orvosként tevékenykedett egy afganisztáni kiképzőtáborban. Idrísznek több egészségügyi problémája is van, a Guantánamóban töltött 11 éve alatt elmegyógyászati kezelés alatt állt. Egy amerikai szövetségi bíró rendelte el szabadon engedését októberben, miután úgy ítélték meg, hogy a szudáni férfi fizikai és mentális állapota miatt már nem jelent fenyegetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik