Nagyvilág

Tizenötezren vonultak fáklyával Kijevben

Ukrajna (Ukrajna)
Ukrajna (Ukrajna)

Mintegy 15 ezer ukrán nacionalista vonult fel szerdán este fáklyákkal Kijevben az Ukrán Felkelő Hadsereget 1942-ben megalapító Sztepan Bandera születésének 105. évfordulójára emlékezve.

A felvonulás független volt a hetek óta tartó tüntetésektől, amelyek résztvevői az ellen tiltakoznak, hogy Ukrajna vezetése leállította az Európai Unióval a társulási tárgyalásokat, és – hirtelen hátraarcot parancsolva magának – Moszkva felé fordult. A szerdai felvonulás résztvevői ugyanakkor szintén Európa-pártiak.

Ami ünnepeltjüket, Sztepan Banderát, a második világháború alatti ukrán nacionalista, függetlenségpárti mozgalom vezetőjét illeti, az ő megítélése mélységesen megosztott Ukrajnában. Az ország nyugati felében szabadsághősnek, az oroszbarát keletiben viszont árulónak tartják.

Az 1909 első napján született Bandera a Szovjetunió 1941-es náci lerohanása után rövid időre ugyan a németek mellé állt, de idővel szembefordult velük, és a háború idejének nagy részét koncentrációs táborban töltötte. 1944-től a szovjetek ellen is harcolt. A KGB végzett vele: 1959. október 15-én Münchenben az orosz titkosszolgálat egy ügynöke egy lépcsőházban ciános folyadékot fecskendezett az arcába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik