Nagyvilág

Licittel és sorsolással lehet csak autózni a kínai nagyvárosokban

szmog(1)(960x640).jpg (szmog)
szmog(1)(960x640).jpg (szmog)

A légszennyezés miatt harmadikként, a 14 millió lakosúTiencsinben is bevezették Kínábana a kiadható rendszámok számának korlátozását.

Január 1-jétől az észak-kínai metropoliszban legfeljebb évi 100 ezer új rendszámot engedélyeznek, és ezekhez is csak sorsolás, illetve licit útján lehet hozzájutni. A forgalmi rendszámok 60 százalékát sorsoláson osztják szét, 40 százalékára licitálni lehet 10 ezer jüanos (356 ezer forint) induló áron. A rendszámárverésből származó teljes bevételt a közösségi közlekedés fejlesztésére fordítják – ígéri a városvezetés.

A rendszámok 88 százalékát osztják szét magánszemélyek, és csak 12 százalékát szervezetek, így cégek között. Közhivatalok egyáltalán nem igényelhetnek új rendszámot jövőre Tiencsinben.

Az új rendszer célja korlátok közé szorítani az autók számának szaporodását az óriási városban, amelynek központjában 2000 óta 18 százalékkal csökkent a járművek átlagsebessége.

Peking és Sanghaj után Tiencsin a harmadik kínai nagyváros, ahol a forgalomba bocsátható autók számának korlátozásával igyekeznek csökkenteni a forgalmi dugókat és a légszennyezettséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik