Nagyvilág

Így búcsúzik a világ 2013-tól

Új-Zélandon köszöntötték először az új esztendőt. Bankokban tüntettek, perui sámánok jósoltak, a jégben ragadt hajó legénysége pedig videóüzenetet küldött.

A Földön elsőként Új-Zélandon köszöntötték az új évet, Olaszországban a múzeumokban is lehet szilveszterezni, New Yorkban a Times Square-en várhatóan idén is több mint egymilliónyian gyűlnek össze. A világ legnagyobb szilveszteri partyja pedig Rióban lesz 30 fokos hőségben, a Copacabana-strandra 2,5 millió embert várnak.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!

 

A Line-szigetek 8000 lakója már közép-európai idő szerint 11 órakor átlépett 2014-be. A szigetcsoport nagyobb része Kiribatihoz tartozik. A Line-szigetek névadója, a 180. hosszúsági fok mentén húzódó nemzetközi dátumválasztó vonal régebben kettészelte Kiribatit: nyugati szigetei mindig “le voltak maradva” egy nappal. A dátumválasztót azonban 1995-ben átrajzolták, hogy az országban egyszerre mindenhol ugyanaz a nap lehessen.

Utolsókból elsők

Szamoa még csak harmadszor van a világ első újévköszöntői között, mivel 2011-ben került át a dátumválasztó vonal másik oldalára. Szamoa 2011. december 30-át egyszerűen átugrotta. Az egész ország 24 órával előbbre állította az óráját, így azóta nem utolsóként, hanem az elsők között üdvözölheti az új esztendőt. Szamoán a szilveszter ünneplése nyugati stílusú: nagy bálokkal és házibulikkal várták az új évet. A sziget belső vidékein azonban nincs petárdázás és tűzijáték, hanem úgynevezett faga’ofét, kétméteres ágyút készítenek bambuszból, ezt megtöltik kerozinnal, majd meggyújtják. A szomszédok azon vetélkednek, ki tud hangosabbat durrantani.

Korai tüzijáték a gyerekeknek

Sydney kikötőjében 1,6 millió ember gyűlt össze és kórusban számolta az óév utolsó másodperceit, üdvözölte az új esztendőt. Pontban éjfélkor – közép-európai idő szerint 14 órakor – az ausztrál nagyvárosban szikraözönben ragyogott fel a kikötő hídja, és gigászi tűzijáték kezdődött.

A város minden szilveszterkor rendkívüli ünnepet rendez. Ebben az évben a szervezők hét tonna tűzijátékot lőttek a levegőbe a kikötő hídjáról és a világhírű operaház tetejéről. A sydney-i operaház épületének vitorláiról kilőtt rakétákat kifejezetten erre az alkalomra gyártották, hogy ne tehessenek kárt az épület külső borításában. Több mint egy évtized múltán ez volt az első alkalom, hogy tűzijátékot lőttek fel az operaház vitorláiról.

Az ausztrál metropoliszban úgy becsülték, több mint egymilliárdan nézik otthon, televízión a parádé közvetítését. Az első tűzijátékot már 21 órakor meggyújtották, hogy azok a családok is ízelítőt kapjanak, akiknek kicsi gyerekeik miatt korán le kellett feküdniük.

Szmog miatt elmaradt

Tokióban hagyományos buddhista szertartás keretében megszólaltatták a Dzódzsó-dzsi sintó szentély harangját, miközben a közeli Tokio Toweren fehér lámpák gyulladtak fel és felrajzolták a 2014-es dátumot a modern felhőkarcolóra.

Pekingben és a kínai Nagy Falnál, Sanghaj Duna-partján, a Bundon fényjátékkal köszöntötték az újesztendőt. Vuhan városában lefújták a tűzijátékot a városra beborító szmog miatt.

Hongkongban is tízezrek gyűltek össze a híres Victoria-kikötőben, hogy megcsodálhassák a közeli Kowloon-félszigetről és a sziget hét felhőkarcolójáról fellőtt tűzijátékot.

Fájó évbúcsúztató

A Fülöp-szigeteken több mint 260-an sérültek meg a petárdáktól és az ünnep tiszteletére leadott lövésektől. Az ázsiai országban több természeti katasztrófát hozott a 2013-as év, november 9-én a Haiyan tájfun miatt több mint 6100-an haltak meg közel 1800-an tűntek el. “Sokat anyjukat, apjukat, testvérüket, gyerekeiket vesztették el, elképzelhetjük, hogyan éreznek” – mondta az ünneplőkről Maria Rosario Bactol, a legsúlyosabb pusztítást elszenvedett Taclobanhoz tartozó egyik falu vezetője.

Indonézia-szerte is köszöntötték az új évet, kivéve Banda Aceh várost, ahol az imámok megtiltották a muzulmánoknak az újévi ünneplést.

A legpazarabb

Dubajban rekordnak szánt óriási tűzijátékkal fogadták az új év beköszöntét. A 823 magas Burdzs Kalifa tornyot éjfélkor hat percen át világította meg a látványos tűzeső, majd a világ legdrágább luxusszállodájának tartott Burdzs al-Arab szálloda körül világította meg az eget a szikraözön, végül a Pal Dzsumeria mesterséges sziget és The World planiszféra parázslott fel. Négyszáz helyszínről indították a rakétákat 200 technikus közreműködésével. A tűzijátékkal Dubaj be szeretne kerülni a Guinness-rekordok könyvébe.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik