Nagyvilág

A rezsiharc miatt fulladozhatnak az argentinok a kánikulában

klimaberendezes(960x640)(2).jpg (klíma, légkon)
klimaberendezes(960x640)(2).jpg (klíma, légkon)

A csúcsra járatott klímaberendezések miatt gyakori az áramszünet Buenos Airesben, ahol két hete 30 és 40 Celsius-fok között mozog a hőmérséklet: az ellenzék az állami áramdíj-politikát okolja, amely szerintük az áramszolgáltatókat fojtogatja.

Több mint négy évtizede a legsúlyosabb kánikula tombol az argentin fővárosban, amely helyzet már politikai vitát is kiváltott: az ellenzék a kormány által megszabott díjszabást hibáztatja, a kormány pedig az áramszolgáltatókat.

Hétfőn számos lakóházban már egy hete nem volt áram. A fullasztó hőségben nem működtek a felvonók, hűtőszekrények, ventillátorok vagy légkondicionálók. A kormány szerint az argentin fővárosnak mindössze 1-3 százalékát érinti az áramszünet.

A szolgáltatók igyekeznek kijavítani az elöregedett hálózat vezetékeit és transzformátorait, de a meghibásodások egyre gyakoribbak. A lakók a főváros agglomerációjának több pontján barikádokkal tiltakoztak az áramszünet miatt, jobb szolgáltatást követelve. Mauricio Macri Buenos Aires-i polgármester már szombaton energetikai szükségállapotot hirdetett ki.

Jorge Milton Capitanich balközép kormányfő hétfőn a főváros áramszolgáltatását ellátó Edenor és az Edesur magáncégeket hibáztatta. Az ellenzék az állami áramdíj-politikát bírálja, amely szerintük az áramszolgáltatókat fojtogatja, és nem tudnak a hálózat költséges javításába fogni.

Argentína 2002-ben döntött az áramdíjak befagyasztásáról. Tíz év alatt azonban a villany ára 140 százalékkal nőtt, miközben a a termelés és az áramszolgáltatás költsége a tízszeresére ugrott, és az adott időszakban 67 százalékban nőtt a kereslet – mondta Emilio Apud volt energiaügyi miniszter, aki szerint az argentin áramdíjak a legalacsonyabbak a világon, ez vezet a felelőtlen fogyasztáshoz és a mostani katasztrófához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik