Nagyvilág

Libanonból rakétákkal támadták Izraelt

libanon (libanon)
libanon (libanon)

A lövedékek lakatlan területekre csapódtak be, senki sem sebesült meg.

A vasárnap reggeli rakétatámadásra válaszul az izraeli tüzérség mintegy húsz lövést adott le a libanoni al-Arkub térségére – közölte az AFP francia hírügynökséggel egy neve elhallgatását kérő libanoni biztonsági forrás.

Az izraeli katonai rádió arról számolt be, hogy az arab országból öt rakétát indítottak, ezek közül azonban csak kettő csapódott be izraeli területen, a határhoz közeli Kirjat-Smóna várostól nyugatra. A rádió értesülései szerint a támadásra az izraeli tüzérség három lövéssel válaszolt.

Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter közleményében a libanoni kormányt és hadsereget tette felelőssé a támadásért, valamint figyelmeztetett, hogy az izraeli fegyveres erők “komolyabb erőket is bevetnek, ha szükséges”.

A rakétatámadásért egyik libanoni fegyveres szervezet sem vállalta a felelősséget, a dél-libanoni területek azonban hagyományosan az iráni támogatású Hezbollah síita radikális szervezet fellegvárának számítanak.

A két állam között azután vált feszültebbé a viszony, hogy Libanon területéről egy mesterlövész december 16-án lelőtt egy izraeli katonát a két ország határán, egy általában nyugalmas területen. Órákkal később az izraeliek lelőttek két libanoni katonát.

Észak-Izraelben a 2006-os libanoni háború óta augusztusban szólaltak meg először a légvédelmi szirénák, amikor négy rakétát lőttek ki a Földközi-tenger partján lévő dél-libanoni Szúr környékéről Észak-Izraelre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik