Nagyvilág

Gázai célpontokat bombázott Izrael

gáza (gáza)
gáza (gáza)

Gázai célpontokat bombázott Izrael kedden egy polgári lakos megölésére válaszul, a légicsapásokban életét vesztette két palesztin, köztük egy kislány.

Hónapok óta nem volt példa ilyen súlyos erőszakra, és a helyzet azzal fenyeget, hogy vége szakad az Izrael és Gáza közti tűzszünetnek, amelyet pedig már több mint egy éve – a tavaly novemberi “nyolcnapos háború” óta – betartottak a felek – jelentette az AP.

Egy kislány is meghalt

Az izraeli légierő legalább 12 légicsapást mért a Gázát kormányzó Hamász palesztin szervezet két kiképzőtáborára. Hamász-tisztségviselők szerint a támadásokban meghalt egy hároméves kislány az egyik célpont közelében, és életét vesztette egy felnőtt férfi is. Kilencen megsebesültek.

Izrael ezzel torolta meg, hogy egy gázai orvlövész agyonlőtt kedden egy munkást, aki a Gáza körül emelt izraeli betonkerítésen végzett karbantartási munkálatokat. Több mint egy éve a karbantartó volt az első izraeli, akit a gázai határon öltek meg. Lelövését a Népi Ellenállási Bizottság nevű radikális palesztin szervezet vállalta magára.

A szerelőt épp akkor lőtték le, amikor Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a palesztinok által gyakran támadott Szderótban tartózkodott. A kormányfő nagyon súlyosnak nevezte az incidenst, amely – mint mondta – nem maradhat válasz nélkül.

Készülőben a felkelés?

Még a történtek előtt Netanjahu arról beszélt, hogy az utóbbi időben több merényletkísérlet is történt, és azon tűnődött, vajon nem egy újabb palesztin felkelés van-e készülődőben. Kijelentette, Izrael keményen fellép minden támadó ellen, “hogy aki izraeliek megtámadására készül, kétszer is meggondolja magát”.

Az izraeli-gázai határon az elmúlt napokban megszaporodtak az erőszakcselekmények. Szombaton és hétfőn izraeli területről sebesítettek meg egy-egy palesztint lőfegyverrel, pénteken a Gázai övezet északi részén lőttek le egy palesztint.

A palesztinok szerint a pénteken lelőtt férfi építőanyagot gyűjtött a határon, amikor leterítették. Az izraeli hadsereg szerint a katonák azután használták fegyverüket, hogy gázai oldalról többször is megpróbáltak aknákat lefektetni a határon.

Több merénylet is történt

Hétfőn megkéseltek egy izraeli rendőrt a Jordán-folyó nyugati partján, órákkal azután, hogy gázai területről rakétát lőttek ki Izrael déli részére.

Vasárnap egy izraeli autóbuszon robbant csőbomba, amelyet a hatóságok gyanúja szerint palesztin merénylők helyeztek el. A robbanásban senki sem sebesült meg, mert sikerült időben kiüríteni a járművet, de több mint egy éve ez volt a legsúlyosabb támadás Izrael szívében.

A Hamász méltatta az Izrael középső részén elkövetett buszos merényletet, anélkül, hogy vállalta volna annak elkövetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik