Nagyvilág

Felakasztottak egy ellenzéki vezetőt Bangladesben

Csütörtökön kivégeztek egy iszlamista ellenzéki vezetőt 1971-ben elkövetett háborús bűnökért Bangladesben - jelentette a helyi média. Az ellenzék válaszul általános sztrájkot hirdetett.

Abdul Kader Molla, az ellenzéki Dzsamaat-i-Iszlami párt főtitkárhelyettese az első, akin végrehajtották a halálos ítéletet azóta, hogy a 2010-ben hatalomra került kormány különleges törvényszéket állított fel a függetlenségi háború idején elkövetett jogsértések megtorlására. Az akkori Kelet-Pakisztán elszakadása Nyugat-Pakisztántól csak véres harcok árán sikerült, amelyekben 3 millió ember vesztette életét.

Molla felakasztása várhatóan erőszakos tiltakozáshoz vezet alig egy hónappal a választások előtt. Az év eleje óta Bangladesben több mint száz ember halt meg a hasonló ítéletek miatt kirobbant tüntetésekben. Molla kivégzésének már az előzetes bejelentése is erőszakhullámot indított el: pártaktivisták csütörtökön három városban is összecsaptak a rendőrséggel, járműveket gyújtottak fel, és pokolgépeket robbantgattak. A televízió szerint többen megsebesültek.

A Dzsamaat-i-Iszlami “szörnyű következményekkel” fenyegetőzött, ha Mollát kivégzik, s ennek megtörténte után azonnal általános sztrájkot hirdetett vasárnapra. A fia “az iszlám ügy mártírjának” nevezte az apját.

A “mirpuri mészáros” néven is emlegetett Abdul Kader Molla Pakisztán oldalán fogott fegyvert a háború alatt. Egy milíciát vezetett, amely főként a főváros Mirpur nevű negyedében tevékenykedve követett el súlyos bűnöket. Hírhedt volt a kelet-pakisztáni függetlenség mellett kiálló értelmiségiek üldözéséről. Több mint 350 civil, köztük sok egyetemi oktató, orvos, író és újságíró meggyilkolásáért vonták felelősségre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik