Nagyvilág

Itt biztosan ne szilveszterezzen, mert ráfázhat!

A szaúd-arábiai vallási rendőrség arra figyelmeztetett, hogy az újévi ünneplés minden formája tilos a királyságban.

Az Okaz című szaúdi napilap információi szerint a rendőrség egy, az újévi ünneplést tiltó fatvára – rendeletre – támaszkodik, amelyet a szaúd-arábiai ulémák tanácsa, a legfőbb vallási szervezet adott ki.

A testület járőrei különösen szigorúan ellenőrzik a virágüzleteket és az ajándékboltokat, azt követelvén, hogy ne tartsanak vörös rózsát, plüssmackót és semmilyen olyan ajándéktárgyat, amely ehhez az ünnephez köthető. Egy virágárus ennek ellenére arról számolt be az Okaznak, hogy szilveszter közeledtével megnőtt a rózsák iránti kereslet.

Szaúd-Arábiában az iszlám vahhábita ága a hivatalos vallás, ez pedig roppant mereven értelmezi a muzulmánok szent könyvének, a Koránnak az előírásait. Az iszlám jogrendszer (saría) tiltja a karácsony és az újév megünneplését. A hagyományos muzulmán ünnepeken (íd al-fitr, íd al-adha) kívül a szaúdi hatóságok nem engedélyezik semmilyen más nap megünneplését. Igaz, az utóbbi időben fokozatosan enyhült a szigor, s újabban lehetőség van a királyság nemzeti napjának a megünneplésére.

Az iszlám törvénykezés betartása felett őrködő hatóság tagjai gyakran visszaélnek hatalmukkal. A vallási rendőrség megítélése ennek ellenére némileg javult azóta, hogy Abdel-Latif as-Sejk vette át az irányítását. Abdallah szaúdi uralkodó a szervezet egyre agresszívabb fellépése miatt váltotta le annak korábbi vezetőjét. Azóta a testületnek tilos önkénteseket alkalmaznia, valamint tagjainak jelzés nélküli autókkal közlekednie.

A szaúdi erkölcsrendészet feladata többek között a nemek elkülönülésére vonatkozó szigorú törvény betartásának, a visszafogott ruházat viselésének, valamint annak ellenőrzése is, hogy zárva tartanak-e az üzletek az imaidőkben. A rendőrök azonnal őrizetbe veszik azt, aki nem tartja be az előírásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik