Nagyvilág

Templomnál és piacon robbantottak

pokolgep(960x640)(2).jpg (pakisztán, pokolgép, bomba, )
pokolgep(960x640)(2).jpg (pakisztán, pokolgép, bomba, )

Három helyen is volt merénylet Bagdadban ma reggel. Legkevesebb 20-an haltak meg.

Bagdad déli részén voltak robantások szerda reggel.

Az autóba rejtett robbanószerkezet akkor lépett működésbe az iraki főváros ad-Dúra nevű negyedében, amikor a karácsonyi mise végeztével a hívők hazaindultak a templomból. A merényletben tizennégyen haltak meg, többségükben keresztény hívők, további huszonnyolc ember pedig megsebesült – közölte a rendőrség.

Ad-Dúra többségében keresztények lakta részében további két pokolgép is robbant egy zsúfolásig megtelt piacon,  hat ember halt meg, tizennégy pedig megsebesült.

A templom elleni támadás elkövetését egyelőre nem vállalta egyetlen szervezet sem.

Irak keresztény lakossága harmadára zsugorodott az amerikai katonai beavatkozás 2003-as kezdete óta: becslések szerint akkor másfél millió keresztény élt az országban, most pedig kevesebb mint félmillió. Más becslések szerint 400-600 ezer közé tehető a keresztények száma. A keresztény kisebbség tagjai gyakran kerülnek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló csoportok és más lázadó szervezetek célkeresztjébe.

 

Az idei év gyászosan alakult Irakban, ahol öt éve nem tapasztalt mértéket öltött az erőszak. Az al-Kaidával szövetséges szunnita lázadók egyre több támadást hajtanak végre a síita Núri al-Máliki miniszterelnök kormánya és támogatói ellen. Az év eleje óta több mint 6600 ember vesztette életét különböző erőszakos cselekményekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik