Nagyvilág

„Ártatlan embereket ölnek meg, csak mert más törzsből valóak”

del-szudan(960x640)(2).jpg (dél-szudán)
del-szudan(960x640)(2).jpg (dél-szudán)

Az emberölések és az etnikai alapú kegyetlenkedések azonnal beszüntetésére szólított fel a dél-szudáni elnök.

Az ENSZ támogatásáról biztosította Ban Ki Mun főtitkár a dél-szudáni népet, miután a Biztonsági Tanács (BT) kedden jóváhagyta a világszervezet dél-szudáni békefenntartó missziójának (UNMISS) sürgős megerősítését a kelet-afrikai ország civil lakosságának védelme érdekében.

Veszélyben van, de nincs egyedül

A BT az után hozta meg döntését az UNMISS állományának megkettőzéséről, hogy az elmúlt héten Dél-Szudánban kirobbant erőszakcselekmények a polgárháború küszöbére taszították a Föld legfiatalabb államát.

“Dél-Szudán veszélyben van, de nincs egyedül, az ENSZ a dél-szudáni nép mellett áll. Megerősítjük az ENSZ jelenlétét, és minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy véget vessünk az erőszaknak” – mondta Ban Ki Mun a dél-szudániakhoz intézett szerdai rádió- és videóüzenetében.

A főtitkár felszólította a rivális feleket, hogy békés úton rendezzék viszályaikat, és figyelmeztette őket, hogy az esetleges bűncselekmények elkövetőit felelősségre fogják vonni. A katonák legfőbb feladata a polgári lakosság védelme – hangoztatta.
Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közölte, hogy az afrikai országba küldi Alexander Rondos különmegbízottat, elősegítendő a konfliktus békés megoldását.

Csütörtökön hat kelet-afrikai ország vezetője utazik Dél-Szudánba, hogy előmozdítsa a béketárgyalásokat és a tíz napja tartó polgárháború befejezését – értesült az AP amerikai hírügynökség etióp külügyminisztériumi forrásból.

Az amerikai kongresszus illetékes bizottságainak vezető külpolitikai tagjai, demokraták és republikánusok, közös levélben figyelmeztettek, hogy bárki, aki megpróbálja erőszakkal magához ragadni a hatalmat, veszélybe sodor minden tovább amerikai támogatást és segélyt Dél-Szudánnak.

Véget kell vetni az öncélú gyilkosságoknak

Az emberölések és az etnikai alapú kegyetlenkedések azonnal beszüntetésére szólított fel szerdán Salva Kiir dél-szudáni elnök. “Ártatlan embereket ölnek meg öncélúan, csak azért, mert másik törzshöz tartoznak. Ez elfogadhatatlan” – mondta az ország népéhez intézett karácsonyi üzenetében a dinka etnikumú elnök, aki a nuer törzshöz tartozó volt alelnökével keveredett véres konfliktusba.

A dél-szudáni ENSZ-misszió szerdán cáfolta, hogy három tömegsírt is találtak volna a lázadók kezén lévő Bentiu városban, Unity szövetségi állam székhelyén, bennük 75, dinka nemzetiségű katona holttestével. A misszió szerint az erről szóló értesülés valószínűleg csak eltúlzott beszámoló egy 15 halottat követelő összecsapásról.

Noha az Afrikai Unió tűzszünetre szólított fel karácsony napjára, szerdán is folytatódtak az összecsapások a kormányerők és a lázadók között Dél-Szudánban, az olajtermelő Felső-Nílus állam fővárosában, Malakalban. A kormány szerint az államban lévő olajmezők nincsenek veszélyben, mert távol vannak a fővárostól. Dél-Szudánban az állam bevételeinek 98 százaléka az olajtermelésből származik.

A dél-szudáni fővárosban, Jubában december 15-én kirobbant fegyveres összecsapások átterjedtek az ország olajkitermelő vidékeire és más körzetekre is. A konfliktus elől 45 ezer civil keresett menedéket az ENSZ-misszió támaszpontjain.
A 10,8 millió lakosú Dél-Szudán 2011-ben egy békemegállapodás keretében szakadt el az évtizedek óta háborúk dúlta Szudántól, amely addig az afrikai kontinens legnagyobb állama volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik