Nagyvilág

A magyar antiszemitizmust vizsgálná a New York Times

antiszemitizmus (antiszemitizmus)
antiszemitizmus (antiszemitizmus)

Egy felszólítás jelent meg a New York Times oldalán december 24-én, amelyben magyar zsidóktól szeretne hallani az antiszemitizmus problémájával kapcsolatos tapasztalatokról egy kérdőíven keresztül - írja a nol.hu.

A New York Times oldalán a felhívást magyarul és angolul is közzétették, azt írják, hogy egy nyíltan antiszemita párt jelent meg a magyar parlamentben az utóbbi években, “erősítve a félelmet, hogy nő az országban a zsidókkal szembeni ellenérzés”. Hozzátették, hogy egy, az Európai Unió ügynöksége által nemrég végzett felmérés szerint a magyarországi zsidók 90 százaléka a problémát a “nagyon nagy” illetve “meglehetősen nagy” jelzővel illette.

A felhívás szerint “a magyarországi antiszemitizmussal kapcsolatos növekvő aggodalmak arra késztették a kormányt, hogy a magyar népességet a második világháború alatt a Holokausztban játszott szerepére emlékeztesse és növelje a Holokausztra való emlékezés irányába tett erőfeszítéseket”.

A felhívás így zárul: “a Times az elkövetkezendő évben a Magyarországi antiszemitizmus problémáját mélységeiben szeretné vizsgálni. Ennek részeként szeretnénk a Magyar zsidóság ezzel kapcsolatos tapasztalatairól magyar zsidóktól hallani. Ha Ön zsidó származású és Magyarországon él, vagy élt az utóbbi időkig, kérem válaszoljon az alábbi kérdésekre.”

Kiemelték, hogy a válaszokat nem fogják engedély nélkül közölni, ugyanakkor egy riporterük megkeresheti a válaszadót további kérdések feltevése céljából.

A felhívást és a kérdőívet ide kattintva olvashatja el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik