Nagyvilág

ENSZ-bázison is gyilkoltak Szudánban

szudáni ensz katona (szudán, ensz katona)
szudáni ensz katona (szudán, ensz katona)

Az ENSZ pénteki becslése szerint legalább 20 polgári személyt gyilkoltak meg felfegyverzett fiatalok az ENSZ-békefenntartók egyik dél-szudáni bázisán.

A Jonglei szövetségi államban működő, akobói ENSZ-bázisra a nuer etnikumhoz tartozó több ezer fiatal támadt rá még csütörtökön, megöltek három indiai ENSZ-katonát, s elmenekültek az ott talált fegyverekkel, lőszerrel. A táborban még ezt megelőzően egy másik népcsoporthoz, a dinkákhoz tartozó civilek kerestek menedéket, s az ENSZ mostani bejelentése szerint közülük is legalább 20 ember életüket vesztették.

A vasárnap Jubában, a fiatal állam fővárosában kitört harcok rövidesen etnikai villongásba torkollottak. Dél-Szudán dinka etnikumú elnöke, Salva Kiir azzal vádolta meg a nuer Riek Machar volt alelnököt, hogy puccsot szervezett ellene. Machar ezt cáfolja, de az elmúlt napok eseményei nyomán immár Kiir távozását követeli.

Edmond Mulet, az ENSZ békefenntartásért felelős főnökének helyettese pénteken tájékoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsát a dél-szudáni helyzetről. A zárt ajtók mögött tanácskozáson részt vevő diplomaták szerint Mulet közölte: 35 ezer polgári személy menekült az országban lévő ENSZ-bázisokra.

Salva Kiir közben óva intette országát az etnikai gyűlölettől, és közölte, megbüntetik azokat, akik az egy hete tartó erőszakos cselekmények során gyilkosságokat követtek el. Az elnök a szomszédos országok – közöttük Kenya és Etiópia – külügyminisztereivel tárgyalt Jubában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik